Intervenţii în situaţii de urgenţă

“Nouă ne pasă”

Iniţiat de Prefectura Maramureş, proiectul „Nouă ne pasă” a fost dedicat românilor sinistraţi din Vrancea şi Buzău, care au fost izolaţi de lume, din cauza cruntelor ninsori de la începutul anului 2012. Pentru a le veni în sprijin, în judeţul nostru a fost demarată o amplă campanie de strângere de fonduri şi alimente care, în mod centralizat, să fie transportate în zonele calamitate.

Ca organizaţie parte a Planului Roşu de Intervenţie în Maramureş, SAMR Baia Mare a fost solicitată să sprijine campania prin gestionarea ajutoarelor alimentare provenite de la populaţie. Maltezii băimăreni au simţit că trebuie să facă mai mult pentru sinistraţii din regiunea Moldovei, drept pentru care au susţinut şi din punct de vedere financiar achiziţionarea combustibilului necesar transportării ajutoarelor umanitare. În total, vorbim de transportarea a 10 tone de alimente, lemne şi brichete de lemn.

Exerciţii de intervenţie în caz de dezastre şi catastrofe
(Sukoró, Budapesta, 15-17 iunie 2012)

În perioada 15 – 17 iunie 2012, SAMR Baia Mare a participat la exerciţiile de intervenţie în caz de dezastre şi catastrofe, organizate de Serviciul Maltez de Ambulanţa din Budapesta. Echipa băimăreana a avut în componenţă, pe lângă membri maltezi şi un reprezentant al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Maramureş, un reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi un medic de la SMURD Baia Mare. Asemenea exerciţii sunt foarte importante pentru voluntari maltezi din Baia Mare, care sunt mereu în prima linie atunci când vine vorba de dezastre naturale. Asta, mai ales că organizaţia SAMR Baia Mare a fost recent inclusă în Planul Roşu de Intervenţie în caz de dezastre, elaborat la nivelul judeţului Maramureş, iar în acest context, voluntarii maltezi cu cea mai bună pregătire în domeniul medical iau parte la diverse acitivităţi de prevenire a calamităţilor naturale sau de intervenţie în caz de incendiu, inundaţii, secetă, cutremur etc., chiar şi la nivel naţional.

Incendiu de pădure în Baia Borşa
(Baia Borşa, 6-8 august 2012)

Doi voluntari maltezi din Baia Mare au fost prezenţi, în perioada 6-8 august 2012, în localitatea Baia Borşa, acolo unde s-a declanşat un devastator incendiu de pădure. La faţa locului maltezii au fost prezenţi cu materiale şi echipamente sanitare utile în caz de fractură, arsuri şi muşcături de reptile, gata oricând să sară în ajutorul pompierilor, pădurarilor şi a poliţiştilor de frontieră care au luptat zile la rând cu focul. La dispoziţia maltezilor au fost puse mai multe doze de vaccin antiviperin, din stocul Spitalului Orăşenesc Borşa.

Incendiu Creasta Cocoşului
(Creasta Cocoşului, 29 august / 5 septembrie 2012)

În data de 29 august 2012 precum şi în data de 05.09.2012, câte un echipaj al SAMR Baia Mare, cu ambulanţa din dotare, alături de reprezentanţii ISU Maramureş, au intervenit la stingerea incendiului declanşat pe Creasta Cocoşului din Maramureş. Intervenţiile maltezilor au constat în acordarea primului ajutor participanţilor la operaţiunea de stăvilire a flăcărilor.