Oameni de suflet ai maltezilor

Pâinea cea de toate zilele

În 2012, trei familii din Baia Mare au beneficiat zilnic de pâine proaspătă, prin intermediul SAMR Baia Mare, dar graţie susţinerii financiare a maltezilor din Dorsten şi a priceperii brutarilor de la societatea Rosario. Este pentru al patrulea an consecutiv când maltezii derulează acest proiect dedicat unor persoane care nu-şi permit nici măcar pâinea zilnică. Anual, în sânul acestor familii se derulează anchete sociale, pentru a determina dacă nivelul de trai al beneficiarilor s-a înbunătăţit sau dacă trebuie incluşi pentru încă un an în acest proiect.

O masă caldă

În 2012, acest vechi proiect al SAMR Baia Mare s-a adresat unui număr de zece băimăreni tineri, care provin din familii dezorganizate, cu o situaţie financiară sau medicală precară. Proiectul vizează oferirea unui meniu complet de prânz (de luni până vineri), la cantina fundaţiei „Mihai Eminescu” din curtea Şcolii Generale „Lucian Blaga” din Baia Mare.

Surâs de iunie – Ziua Copilului

La scurt timp de la celebrarea Zilei Internaţionale a Copilului, voluntarii maltezi au pregătit o zi specială şi pentru copiii aflaţi în evidenţele organizaţiei noastre. Astfel, zeci de micuţi proveniţi din familii cu posibilităţi materiale precare din judeţ s-au bucurat de diverse activităţi distractiv-educative, dar şi de daruri constând în dulciuri şi jucării. Una dintre cele mai apreciate distracţii a fost plimbarea cu trenuleţul din Parcul Municipal din Baia Mare.

“România – trecut, prezent şi viitor”

28 de copii din Maramures, provenţi din familii cu posibilităţi materiale reduse, au avut parte, în perioada 19-21 octombrie 2012, de o altfel de lecţie de istorie. Micuţii, aflaţi sub ocrotirea Serviciului de Ajutor Maltez în România, sucursala Baia Mare, au făcut o excursie la cele mai importante instituţii de istorie şi cultură din Braşov şi Bucureşti (Biserica Neagră, Bastionul Ţesătorilor, Cetatea Medievală Sighişoara, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Casa Poporului etc.). Pe această cale, dorim să mulţumim din suflet conducerii Muzeului “Grigore Antipa” şi Gărzii Cetăţii Medievale Sighişoara pentru amabilitatea cu care ne-au găzduit şi pentru impresionantele explicaţii oferite despre lucrurile pe care le-am văzut în cele două locaţii.
De menţionat că vizita la Cetatea Medievală din Sighişoara a fost un cadou neaşteptat pentru maltezi, care au primit aprecieri nenumărate de la “patronii” acestui edificiu important al istoriei noastre si care ne-au povestit cu lux de amănunte viaţa pe care au avut-o foştii locatari ai cetăţii. Tot aici, copii s-au întâlnit şi cu contele Dracula, alături de care s-au imortalizat în nişte fotografii foarte drăgălaşe.
Prin această excursie, SAMR Baia Mare a dorit ca micuţii să cunoască istoria României prin vizitarea celor mai importante monumente istorice şi instituţii de stat ale ţării, dar şi să experimenteze diverse mijloace de transport inexistente în Maramureş, cum ar fi metroul, sau să vadă ce înseamnă o autostradă.
Parteneri ai acestui proiect ne-au fost Şcoala “St. Martin” din Sendenhorst, Germania, prin programul “Kinder Helfen Kindern”, Clubul Sportiv Şcolar Baia Sprie, Serviciul de Ajutor Maltez în România, sucursala Bucureşti, şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş. Cu această ocazie, mulţumim tuturor pentru sprijinul acordat în organizarea proiectului “România – trecut, prezent şi viitor”.

Prima zi

A doua zi

A treia zi

« 1 de 2 »

Donaţii către familii defavorizate

Ca în fiecare an în preajma sărbătorilor pascale, gândul voluntarilor din cadrul Serviciului de Ajutor Maltez, sucursala Baia Mare, se îndreaptă către familiile nevoiaşe pe care le au în grijă. În acest an, zecile de maramureşeni aflaţi în evidenţa maltezilor au primit daruri speciale, care au constat în alimente neperisabile, alimente specifice sărbătorilor pascale, dulciuri, dar şi diverse materiale sanitare sau de îngrijire corporală.

Voluntarii maltezi îi au în vedere în fiecare an pe şcolarii de care se îngrijesc şi le oferă tot ce le este necesar pentru a merge la şcoală cu fruntea sus. În septembrie a.c., maltezii au oferit pachete cu rechizite şcolare indicate de şcoli şi câte un ghiozdan la 20 de elevi proveniţi din familii defavorizate din punct de vedere social şi material.

Donaţii către instituţiile statului

Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare

În primăvara anului 2012, Spitalul Judeţean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare a primit o nouă donaţie consistentă din partea SAMR Baia Mare, graţie partenerilor maltezi din Germania. În preajma sărbătorilor pascale, instituţia medicală a primit o donaţie constând în materiale sanitare şi medicale, paturi, cadre de mers, noptiere şi alte asemenea obiecte de primă necesitate.

Luna mai din 2012 a însemnat pentru Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare şi acceptarea unei donaţii ce a constat în diverse dispozitive medicale, venită din partea Serviciului Die Johanniter din Erfurt, donaţie facilitată de SAMR Baia Mare.

Centrul pentru persoane vârstnice din Baia Sprie

În perioada sărbătorilor pascale, centrul pentru persoane vârstnice din Baia Sprie a primit cadou de la SAMR Baia Mare, mulţumită partenerilor maltezi din Warendorf, Germania, paturi de spital electrice şi o vană pentru fizioterapie.

“Recuperare prin terapii alternative”

Aproape de sfârşitul anului 2012, SAMR Baia Mare a reuşit să implementeze un important proiect social, denumit „Recuperare prin terapii alternative”. Acesta se adresează copiilor cu dizabilităţi fizice, dar în principal celor de la Şcoala Generală pentru copii cu deficienţe Nr. 2 din Baia Mare. Vorbim de aproximativ 20 de beneficiari care prezintă diverse deficienţe şi care, graţie generozităţii a patru maseori (voluntari maltezi), au parte, regulat, de masaje kinetoterapeutice gratuite, atât de importante pentru dezvoltarea şi recuperarea lor.

“Psihologul de serviciu”

Acesta este cel de-al doilea proiect socio-medical implementat de SAMR Baia Mare pentru prima dată în 2012. Necesitatea acestuia este evidentă, dacă ne gândim la lista lungă de maramureşeni pe care-i au maltezii băimăreni în grijă, oameni cu o situaţie materială precară şi copii proveniţi din numeroase familii dezbinate de sărăcie. Tocmai acestei ultime categorii i se adresează programul „Psihologul de serviciu” – copiilor proveniţi din familii dezbinate sau defavorizate din punct de vedere material, care de multe ori duc în spate grija zilei de mâine, alatări de părinţii lor. Proiectul este coordonat de un voluntar maltez specializat în psihologie, care, săptămânal, se întâlneşte cu fiecare copil în parte, în şedinţe individuale, şi încearcă să-i asculte păsurile şi apoi să-i atenueze grijile şi temerile. Pe viitor SAMR Baia Mare se gândeşte să diversifice acest proiect şi să orgenizeze şi terapii de grup, pentru copiii cu probleme emoţionale similare.