Prim Ajutor în comunitate

Cupa Anului Nou
(Baia Mare, 2 ianuarie 2012)

Acest concurs de cross a fost organizat în Baia Mare şi a oferit participanţilor ocazia să alerge pe uscat, pentru ca zăpada încă nu căzuse în oraş. La competiţie au participat aproximativ 50 de persoane din Baia Mare, Bucureşti, Cluj şi Dămăcuşeni, toţi participanţii atingând linia de finish.

Efortul celor clasaţi pe primele locuri a fost răsplătit cu diplome, cupe, şampanii, dulciuri şi premii în bani. SAMR Baia Mare a urmărit concurenţii pe tot traseul competiţiei, dar, din fericire, puţini au fost cei care au necesitat îngrijiri medicale.

Cupa SuperSki
(Cavnic, 26-27 ianuarie 2012)

Concursul a avut loc la Cavnic, pe pârtia Poenari, aici luând startul aproximativ 100 de concurenţi de la 10 cluburi de specialitate din ţară, în probele slalom şi slalom uriaş. Alături de Seriviciul Salvamont, SAMR Baia Mare a vegheat concurenţii din punct de vedere medical. Având în vedere că toţi participanţii au fost pregătiţi temeinic în acest sport, intervenţiile de ordin medical ale voluntarilor maltezi au fost foarte puţine.

Raliul Zăpezii
(Cavnic, 25-26 februarie 2012)

Zeci de maşini s-au întercut, în perioada 25-26 februarie, într-unul dintre cele mai spectaculoase raliuri din nord-vestul României. Este vorba despre competiţia numită “Raliul Zăpezii”, care s-a desfăşurat pe traseul Cavnic – Roata – Băiuţ, din judeţul Maramureş. La eveniment au luat parte în jur de 30 echipaje de iubitori ai cailor putere. La această competiţie, SAMR Baia Mare a fost invitată să vegheze la buna desfăşurare a concursului din punct de vedere medical, drept pentru care voluntarii maltezi s-au prezentat în ziua startului cu o ambulanţă dotata cu toate materialele şi aparatele medicale necesare pentru o intervenţie medicală rapidă.

Memorial “Sandu Chiuzbăian”
(Vârful Măgura, 4 martie 2012)

Aflat la cea de-a VII-a ediţie, concursul a fost organizat de Asociaţia pentru Cercetarea şi Protecţia Mediului, Facultatea de Resurse Minerale şi Mediu şi Clubul de Speologie Montană Baia Mare, cu ajutorul SAMR Baia Mare. Compeţia a avut loc pe versantul nordic al Muntelui Măgura din Munţii Gutâi şi a adunat foarte mulţi concurenţi, dar şi spectator. Ca de obicei, voluntarii maltezi au avut misiunea de a-i îngriji pe cei care s-au accidentat în timpul compeţiei.

Concert Bere Gratis
(Baia Mare, 6 aprilie 2012)

Sute de maramureşeni s-au adunat, în data de 6 aprilie, la mall-ul băimărean, pentru a asista la concertul formaţiei româneşti “Bere Gratis”. Având în vedere numărul mare de spectatori, dar şi de faptul că în spaţii închise se pot întâmpla oricând nenorociri din cauza aglomeraţiei, voluntarii maltezi au fost şi de data aceasta la datorie, printre fanii trupei.

Transport pacient din Suedia
(Baia Mare - Suedia, 26-30 aprilie 2012)

În luna aprilie a acestui an, voluntarii maltezi au avut o misiune specială. Ei au trebuit să asigure transportul unui şofer de TIR din spitalul din Linköping, Suedia, în spitalul din Baia Mare, el fiind operat în urma unui accident de maşină petrecut în străinătate. Misiunea membrilor SAMR Baia Mare a fost de a transporta cu ambulanţa proprie pacientul şi de a-l supraveghea din punct de vedere medical pe tot traseul. Acest lucru nu a fost greu de îndeplinit, având în vedere că seniorii SAMR Baia Mare au o temeinică pregătire în domeniul medical, mulţi dintre ei făcând, de ani de zile, muncă de voluntariat la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş.

“Cupa Bihorului”
(Oradea, 4-6 mai 2012)

În perioada 4-6 mai 2012, în judeţul Bihor s-a desfăşurat o nouă ediţie a campionatului naţional de orientare prin pădure. La eveniment au participat peste 200 de elevi de la cluburile şcolare sportive din toată ţara, dar şi adulţi. Organizaţia SAMR Baia Mare a fost invitată să supravegheze din punct de vedere medical concurenţii, care s-au descurcat pe traseu fără să necesite intervenţii complexe de prim ajutor.

Memorial “Apli Gheorghe”
(Baia Sprie, 10 mai 2012)

Peste 260 de elevi au participat, în data de 10 mai 2012, la a IX-a ediţie a concursului de cross dedicat profesorului Gheorghe Apli. Evenimentul a fost organizat în oraşul Baia Sprie, de către Spria Baia Sprie, în parteneriat cu CS Nord Baia Mare, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş şi Şcoala nr. 2 din Baia Sprie. Voluntarii maltezi au supravegheat tinerii concurenţi din punct de vedere medical.

Pelerinaj de Rusalii
(Şumuleu Ciuc, 24-27 mai 2012)

În perioada 24-27 mai 2012, o echipă de la SAMR Baia Mare s-a aflat în localitatea Şumuleu Ciuc, acolo unde, an de an, are loc un amplu pelerinaj al catolicilor. În sprijinul Serviciului de Ambulanţa din Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc au venit şi în acest an voluntarii de la Serviciul Maltez din Budapesta. Ambele echipe au participat la manifestare cu ambulanţele din dotare, complet echipate din punct de vedere medical.


Dacă la ediţiile precedente maltezii au stat de veghe în mijlocul pelerinilor pentru a le acorda îngrijire medicală la nevoie, în acest an, voluntarii maltezi au avut parte şi de alte activităţi. Vorbim aici despre participarea activa la Conferinţa de medicină de urgenţă, organizată în perioada 24 – 25 mai 2012 la Odorheiul Secuiesc şi despre prezentarea, în acelaşi context, a activităţilor organizate de SAMR pe plan medical în România.

Maramureş Adventure Cup
(Baia Mare, 25-27 mai 2012)

Timp de trei zile (25-27 mai 2012), voluntarii maltezi cu ample cunoştinţe în domeniul acordării primului ajutor de bază, şi-au oferit serviciile participanţilor la tradiţionalul concurs de Enduro desfăşurat în Maramureş, de către Clubul Moto SpiderBikers – Maramureş Adventure Cup. Concursul ajuns deja la a IV-a ediţie şi este unul pe cât de spectaculos, pe atât de periculos. În prima zi a competiţiei, motocicliştii au oferit spectatorilor un show de îndemânare, iar în următoarele două zile s-a desfăşurat, prin pădurile din preajma Băii Mari, concursul propriu-zis de Enduro.

Concurs de karting şi desene pe asfalt
(Baia Mare, 31 mai 2012)

În data de 31 mai, începând cu ora 16.00, în Parcul Tineretului, lângă Monumentul Ostaşului Român, s-au desfăşurat două concursuri, unul de karting şi unul de desene pe asfalt. În ajunul Zilei Copilului, catedra de karting din cadrul Palatului Copiilor Baia Mare le-a pregătit copiilor din municipiu un dar plin de adrenalină, eveniment la care SAMR Baia Mare a fost partener şi unde a oferit micuţilor participanţi ajutor medical atunci când s-au accidentat. Competiţia de karting a fost una destul de solicitantă, pentru că micuţii au trebuit să-şi arate măiestria în mânuirea volanului, dar şi să demonstreze că pot traversa întregul circuit de viteză.

Concursul de titularizare la CSS Bai Sprie
(Cavnic, 6 iunie 2012)

În data de 6 iunie 2012, în localitatea Cavnic, a avut loc concursul de titularizare pentru profesorii de la Clubul Sportiv Şcolar Baia Sprie. Aici, SAMR Baia Mare a avut ca sarcină supravegherea din punct de vedere medical a profesorilor care au susţinut mai multe probe de educaţie fizică.

Hramul Mănăstirii Bârsana
(Bârsana, 30 iunie 2012)

În ziua de 30 iunie la Mănăstirea Bârsana s-a organizat şi desfăşurat manifestările de sărbătorire a Hramului Mănăstirii şi slujba de sfinţire a bisericii, oficiat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de preoţi, la care au participat a în jur de 35.000 de persoane.

Serviciul de Ajutor Maltez în România Sucursala Baia Mare, la invitaţia ISU Maramureş, a participat la eveniment cu două ambulanţe de prim ajutor, 11 voluntari din care doi asistenţi medicali, trei paramedici, precum şi un cort echipat complet pentru acordarea primului ajutor medical. Pe timpul manifestărilor, datorită temperaturii ridicate, depăşirii indicelui de confort termic şi aglomeraţiei existente voluntarii maltezi, împreună cu echipajele SMURD de la Baia Mare, au intervenit pentru acordarea primului ajutor în câteva cazuri de cefalee, hipertensiune, ameţeli, muşcături de insecte etc.

Concursul Internaţional de pescuit la crap
(Coaş, 6-7 iulie 2012)

În perioada 6-7 iulie 2012, în organizarea IPA Reg.4 Maramureş, a avut loc un concurs dedicat amatorilor de pescuit. La acest eveniment voluntarii SAMR Baia Mare au fost invitaţi să acorde asistenţă medicală participanţilor care au nevoie. La concurs au participat 20 de echipe de pescari proveniţi din rândul ISU, IPJ, IJPF, a Protecţiei civile etc.

Maraton de Mountaibike ed. a VI – a
(Staţiunea Izvoare, 7 iulie 2012)

În data de 7 iulie 2012, în staţiunea Izvoare a avut loc o nouă ediţie a concursului dedicat amatorilor de adrenalină pe două roţi. Voluntarii maltezi au vegheat la sănătatea participanţilor, care s-au întrecut în a se accidenta. Maltezii au oferit îngrijiri medicale la 12 tineri bikeri, doi dintre ei necesitând transportul la Spitalul Judeţean din Baia Mare – o fractură de clavuliculă şi o plagă adâncă la genunchi. Restul pacienţilor au necesitat îngrijiri pentru diverse escoriaţii, alergii, epuizare la efor şi căldură.

Concurs de skandenberg
(Baia Mare, 27 iulie 2012)

În data de 27 iulie 2012, în incinta mall-ului băimărean s-a desfăşurat o competiţie a muşchilor. Zeci de tineri şi-au testat forţa în skandenberg, iar membrii SAMR Baia Mare le-au stat în preajmă în caz că se accidentează. Asta datorită parteneriatului care există între SAMR Baia Mare şi Gold Plaza, prin care se specifică faptul că maltezii vor supraveghea din punct de vedere medical orice acţiune sportivă sau eveniment cultural desfăşurat la mall.

“Rocks’n Roots”
(Staţiunea Mogoşa, 27-28 iulie 2012)

În 27 şi 28 iulie 2012, voluntarii cu pregătire în acordarea primului ajutor medical din cadrul SAMR Baia Mare au “stat de strajă” la concursul Rocks’n Roots Mogoşa 2012. Ajunsă la cea de-a III-a ediţie, competiţia celor mai neînfricaţi ciclişti este cunoscută drept una dintre cele mai periculoase şi, deci, mai dure competiţii din judeţ. În acest an, la evenimentul sportiv au participat peste 70 de concurenţi veniţi din ţară şi străinătate (Piatra Neamţ, Iasi, Oradea, Braşov, Haţeg, Constanta, Bucureşti, Harghita, Baia Mare, Baia Sprie şi Ungaria), iar accidentările nu au lipsit. În cele două zile cât a durat concursul, voluntarii maltezi au intervenit în cazul a 12 participanţi care au suferit entorse, diverse plăgi şi escoriaţii, iar în cazul unui motociclist a fost chiar nevoie de intervenţia medicilor de la Serviciul de Ambulanţă Maramureş, deoarece acesta suferise o fractură de antebraţ. Concurentul a primit primele îngrijiri medicale de la maltezi, după care a fost transportat de către ambulanţieri la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, pentru investigaţii şi manevre medicale suplimentare.

Concert Andreea Bănică
(Baia Mare, 28 iulie 2012)

Prin prisma parteneriatului care există între SAMR Baia Mare şi Gold Plaza Baia Mare, voluntarii maltezi au spus “prezent” la invitaţia de a supraveghea din punct de vedere medical concertul pe care l-a susţinut, în municipiul resedinţă de judeţ a Maramureşului, vestita cântăreaţă Andreea Bănică. Evenimentul s-a desfăşurat în data de 28 iulie 2012 şi, din fericire, nu s-a soldat cu rănirea vreunui fan venit s-o vadă pe artistă.

“Studenţii în Biblie”
(Baia Mare, 5-10 august 2012)

În perioada 5-10 august a avut loc Convenţia Internaţională a Studenţilor în Biblie, pentru a doua oară organizată în România. La acest eveniment au participat în jur de 800 de persoane din România, America, Cehia, India şi multe alte ţări, iar voluntarii maltezi au vegheat la starea de sănătate a participanţilor. Provocarea a constat în faptul că a fost vorba de un număr impresionant de oameni, de toate vârstele. În această acţiune au fost implicaţi 12 voluntari maltezi, care au fost solicitaţi la maxim.

“EcoExplora”
(Ileanda, 17-17 august 2012)

În 16 şi 17 august 2012, în pădurile din jurul localităţii Ileanda din judeţul Sălaj, a avut loc maratonul EcoExplora, care a constat în alergare şi ciclism. La concurs au participat 6 echipe, iar voluntarii maltezi au vegheat la integritatea fizică a concurenţilor.

Concert Guess Who
(Baia Mare, 24 august 2012)

În baza parteneriatului pe care SAMR baia Mare îl are cu Gold Plaza Baia Mare, voluntarii maltezi au asigurat serviciile medicale la concertul pe care artistul Guess Who l-a avut în Baia Mare. Această acţiune nu a fost deloc solicitantă pentru maltezi.

“Transilvania Open”
(Cluj Napoca, 24-26 august 2012)

În perioada 24-26 august 2012, voluntarii maltezi au oferit îngrijiri medicale la ambulanţa din dotare participanţilor la concursul de orientare Transilvania Open-Cluj, la care au spus “prezent” peste 200 de persoane de diverse vârste, proveniţi din Ungaria, Anglia, Norvegia, Ucraina, Taiwan, SUA şi Romania. A fost vorba despre 3 etape, care au solicitat concurenţii la maxim. Un participant a necesitat îngrijiri speciale, având în vedere că a suferit un şoc anafilactic în urma unei înţepături de insectă. După stabilizarea pacientului, maltezii au solicitat ambulanta din Cluj, pentru a transporta concurentul la spital, pentru continuarea tratamentului.

“Trofeul prieteniei”
(Baia Mare, 29 august 2012)

În 29 august 2012, voluntarii maltezi au vegheat la starea de sănătate a participanţilor la turneul international de fotbal juvenil “Trofeul prieteniei”, organizat pentru prima dată de Clubul Salina Ocna-Şugatag pe stadionul băimărean.

Campionatul Naţional de Paraşutism
(Baia Mare, 1-8 septembrie 2012)

În perioada 1-8 septembrie 2012, în Baia Mare a avut loc Campionatul National de Paraşutism organizat de Aeroclubul României împreună cu Primăria Municipiului Baia Mare, la Aeroportul din Tăuţii Măgherăuş. La eveniment au participat zeci de pasionaţi ai sportului, care nu au impus probleme din punct de vedere medical. La Campionat, SAMR Baia Mare a primit o diplomă de sponsor, alături de mulţumirile organizatorilor, care s-au declarat încântaţi de prestaţia voluntarilor maltezi.

Főtér Fesztivál – Festivalul tineretului maghiar din Baia Mare
(Baia Mare, 14-16 septembrie 2012)

În weekendul din 14-16 septembrie, voluntarii maltezi au fost prezenţi în Centrul Vechi din Baia Mare, cu ambulanţa din dotare, pentru a supraveghea din punct de vedere medical participanţii la festivalul tineretului maghiar din Baia Mare. Din fericire, nu au fost cazuri medicale care să pună în dificultate voluntarii maltezi.

“Făget Tour”
(Cluj Napoca, 15 septembrie 2012)

La acest concurs de orientare şi mountainbike organizat în data de 15 septembrie 2012, la Cluj, în pădurea Făget, reprezentanţi ai SAMR Baia Mare au participat la competiţie pentru a acorda prim ajutor competitorilor care au necesitat acest lucru. Din fericire nu au avut loc evenimente nefericite.

“Prietenii pompierilor”
(Baia Mare, 20 septembrie 2012)

În data de 20 septembrie 2012, în organizarea Palatului Copiilor din Baia Mare, a avut loc o nouă ediţie a manifestării “Prietenii pompierilor”, care a reunit peste 100 de copii din şcolile generale, liceele şi gimnaziile maramureşene. La acest eveniment, micuţii au făcut cunoştinţă cu maşina de descarcerare a pompierilor, dar au şi participat la un concurs care a constat în umplerea unei găleţi cu apă, cu ajutorul unui furtun de pompieri. Acţiunea a avut loc în contextul “Zilei Pompierilor”, care s-a celebrat în data de 13 septembrie 2012, şi a avut drept parteneri de organizare Inspectoratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Serviciul de Ajutor Maltez în Romani, sucursala Baia Mare, Colegiul Tehnic “Angel Saligny” din Baia Mare, Colegiul Tehnic de Transporturi Auto din Baia-Sprie şi Gold Plaza Baia Mare.
Voluntarii maltezi au vegheat la sănătatea participanţilor.

Spectacolul Câinilor curajoşi
(Baia Mare, 22 septembrie 2012)

În data de 22.09.2012, în baza parteneriatului pe care îl au cu Gold Plaza Baia Mare, voluntarii maltezi au fost alături de iubitorii de animale, în cadrul acţiunii intitulate “Spectacolul Câinilor curajoşi”. Evenimentul s-a desfăşurat în parcarea supraterană a Gold Plaza şi s-a materializat prin demostraţii de dresaj canin, o paradă a raselor şi prezentări ale sporturilor canine, realizate de Asociaţia “Câinii de salvare Transilvania”. La eveniment au participat zeci de băimăreni, iar maltezii au fost invitaţi pentru a interveni ăn cazul unor evenimente neplăcute. Din fericire, manifestarea s-a derulat fără incidente de natură medicală.

Toamna Băimăreană – Sărbătoarea Castanelor
(Baia Mare, 24-30 septembrie 2012)

În perioada 24 – 30.09.2012, în Baia Mare s-a derulat proiectul iniţiat de primăria municipiului, “Toamna Băimăreană”. La acest proiect, care a inclus numeroase evenimente culturale şi sportive, SAMR Baia Mare a fost partenerul medical principal al Primăriei Baia Mare. Sarcina voluntarilor maltezi a fost să vegheze la sănătatea participanţilor la toate evenimentele desfăşurate pe parcursul săptămânii, care a culminat cu tradiţionala sărbătoare a oraşului, “Sărbătoarea Castanelor”, ajunsă la a 20-a ediţie.
Pe parcursul acestei perioade, maltezii i-au avut ca invitaţi proprii pe colegii de la Serviciul de Ambulanţa Maltez din Budapesta, care au răspuns “prezent” la invitaţie şi au venit să ne ajute cu o ambulanţa de ultimă generaţie.


Astfel, în timpul Toamnei Băimărene, voluntarii maltezi au “pus la bătaie” două ambulanţe din propriul parc auto şi pe cea a partenerilor din Budapesta, care s-au constituit, de fapt, în trei minispitale pe roţi. Cu ajutorul lor şi cu devotamentul a zeci de voluntari ai SAMR Baia Mare care s-au organizat în echipe mobile, sărbătoarea oraşului a fost una sigură din punct de vedere medical, pentru că toţi voluntarii au absolvit cursuri de acordare a primului ajutor de bază.
Cele mai numeroase cazuri medicale la care au intervenit maltezii au constat în hipocalcemii, hipoglicemii, atacuri cerebrale, stări de ebrietate, plăgi în urma agresiunilor etc.

Concert Ştefan Bănică Jr.
(Baia Mare, 4 noiembrie 2012) 

Cu ocazia aniversării a doi ani de la inaugurarea Gold Plaza, în data de 4.11.2012 s-a desfăşurat un concert spectaculos susţinut de celebrul cântăreţ Ştefan Bănică Jr. Alături de un public numeros, poate în cel mai mare număr de până acum, a participat şi un echipaj al SAMR Baia Mare pentru asigurarea suportului medical de urgenţă. Din fericire, membrii SAMR Baia Mare nu au fost solicitaţi să intervină.

Concert Ştefan Hruşcă
(Baia Mare, 9 decembrie 2012)

Gold Plaza Baia Mare a fost gazda cântăreţului maramureşean Ştefan Hruşcă care a susţinut un concert de colinde cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă. Maltezii au asigurat serviciile de prim ajutor.