Oameni de suflet ai maltezilor

“Pâinea cea de toate zilele”

Pentru al cincilea an consecutiv, acest program aduce pâine proaspătă pe masa mai mul­tor familii din Baia Mare. Acest lucru nu s-ar fi putut materializa fără sprijinul fi­nan­ciar al maltezilor din Dorsten şi a proprietarilor societăţii Rosario.

“O masă caldă”

Acest proiect de suflet pentru SAMR Baia Mare este adresat unui numeros grup de ele­vi băimăreni, proveniţi din familii dezorganizate, cu o situaţie financiară sau me­di­cală precară. Proiectul vizează oferirea unui meniu complet de prânz (de luni până vi­n­e­ri), la cantina fundaţiei „Mihai Eminescu” din curtea Şcolii Generale „Lucian Bla­ga” din Baia Mare.

“Surâs de iunie” – Ziua Copilului

În 1 iunie 2013, cu ocazia „Zilei copilului”, SAMR Baia Mare, împreună cu tineretul mal­­­tez, au oferit o zi minunată unui număr de 23 de copii, la mall-ul Gold Plaza din o­­­raş. Pentru că vremea de afară nu a permis activităţi în aer liber, cum se obişnuia în al­­ţi ani, de data aceasta copiii au vizionat un film pentru vârsta lor, în format 3D, du­pă care au servit masa, iar cei mai mici s-au jucat în parcul de distracţii special ame­na­jat la mall. La finalul zilei, toţi micuţii s-au întors acasă cu multe dulciuri şi jucării.

Tabăra pentru persoane cu dizabilităţi din Dublin

În perioada 10-17 august, mai mulţi voluntari maltezi din ţară au participat la tradiţio­na­la tabără pentru persoane cu dizabilităţi din Dublin (Irlanda), organizată de Ordinul Suveran de Malta. În acest an, la tabără au participat 500 de persoane cu de­fici­en­ţe­ psiho­moto­rii, însoţitorii lor şi voluntari din peste 20 de ţări. Pe tot parcursul taberei, par­ticipanţii au avut parte de ateliere de echitaţie, de percuţie, de serate internaţionale şi excursii în împrejurimile Dublinului. Delegaţia României a fost formată din 11 tineri din Baia Ma­­re, Blaj, Cluj-Napoca şi Sfântu Gheorghe. Transportul acestora a fost asigurat şi cu autospeciala pentru transport persoane cu dizabilităţi din dotarea SAMR Baia Mare.

Rechizite pentru elevi

Ca în fiecare an, Serviciul de Ajutor Maltez în România, sucursala Baia Mare, are gri­­jă de şcolarii pe care-i are în baza de date şi le oferă tot ce le este necesar pentru a mer­­ge la şcoală cu fruntea sus. Anul 2013 n-a făcut excepţie, astfel că zeci de şcolari pro­­veniţi din familiile nevoiaşe monitorizate de voluntarii maltezi au primit diverse re­­chizite şi câte un ghiozdan.

Moş Nicolae, bucuria celor mici

În pragul sărbătorilor de iarnă, grupa de copii a Tineretului Maltez din Baia Mare a or­ga­nizat o zi specială pentru 26 de copii proveniţi din familii defavorizate. Volun­ta­rii au pregătit workshopuri, desene, jocuri şi un filmuleţ despre Crăciun pentru cei mi­ci. Copii au avut parte şi de o vizită interesantă din partea îndrumătorului spiritual al TMR Baia Mare, pr. Ştefan Lăcătuşu, care le-a vorbit despre semnificaţia zilei de Moş Nico­la­e şi despre săr­bătoarea Crăciunului. Masa de prânz au servit-o la sediul SAMR Baia Ma­re, iar la fi­nal au primit pachetele cu dulciuri şi jucării lăsate de Moş.

Pachete de sărbători

În decembrie 2013, grupa de copii a Tineretului Maltez Baia Mare, împreună cu două clase ale şcolii “Lucian Blaga” (conduse de doamnele profesoare Nagy Ana-Maria şi A­lina Vank), au pregătit pachete de sărbători pentru mai multe familii aflate sub aripa pro­­tectoare a SAMR Baia Mare. Pachetele au constat în alimente, dulciuri, haine şi ju­­cării.

În acţiune, la Şcoala Specială Gimnazială din Baia Mare

Pentru al cincilea an consecutiv, Tineretul Maltez din Baia Mare îşi face timp pentru a­ merge săptămânal la Şcoala pentru Copii cu Deficienţe din Baia Mare, pe care-i în­va­ţă să se relaxeze prin cântec, muzică, dans şi desen. Vorbim de 17 beneficiari din cla­sele a IV-a şi a VI-a,care primesc în fiecare zi de joi vizita a două echipe de vo­lun­ta­ri ai TMR Baia Mare.

„Un zâmbet într-o viaţă amară” – Concert caritabil de colinde

An de an, voluntarii din cadrul Tineretului Maltez băimărean organizează, în decem­bri­e, concertul caritabil „Un zâmbet într-o viaţă amară”, care, în 2013, a ajuns la a VIII­-a ediţie. Acest regal folcloric este un deosebit instrument de ajutorare financiară a familiilor năpăstuite din judeţul nostru, dar şi o bucurie sufletească pentru mara­mu­re­şenii iubitori de muzică populară autentică şi de colinde, care participă la acest eve­niment. La ediţia din acest an, au avut plăcerea de a veni benevol pe scena acestui con­cert de tradiţie coriştii de la Şcoala Populară de Artă „Liviu Borlan” (Baia Mare), Co­­ra­la Jandarmeriei „Pintea Viteazul” (coordonator preot militar Daniel Achim), Corul In­s­­­pectoratului Teritorial Poliţia de Frontieră Sighetu Marmaţiei (coordonator pre­ot Va­sile Grigor), Grupul de Colindători al Pompierilor Maramureşeni (coor­do­na­tor pre­­ot Nicolae Zola), precum şi pe sensibilele voci ale cântăreţilor de muzică po­pulară An­­ghelina Timiş-Lungu, Iulia Lungu, Marcel Avram, Ramona Darha, Vir­gi­ni­a Iri­muş, Dan Vascul, Mircea Mureşean, Georgiana Pop, Iulia Iuga şi Maria Mihali. Din fondurile adunate s-au conceput pachete cu alimente pentru familiile din evi­den­ţe­le SAMR Baia Mare.

Sprijinul partenerilor nemţi

SAMR Baia Mare se poate considera foarte norocoasă să aibă mereu în preajmă oame­nii cu suflet mare, care ştiu să aprecieze eforturile noastre şi să ne sprijine în dez­vol­ta­rea serviciilor noastre sociale şi medicale. Vorbim aici, bineînţeles, de maramureşenii cu dare de mână care sprijină financiar activitatea noastră, fie prin donaţii în urnele am­­plasate în diverse structuri comerciale, fie prin donarea a 2% din venitul anual.

Dar vorbim mai ales de partenerii noştri din Germania, care, an de an, ne fac daruri con­­sistente, ce ne ajută să oferim mai multă bucurie semenilor năpăstuiţi din Baia Ma­re­ şi din Maramureş. În fiecare an, din 1991 până în prezent, prietenii noştri maltezi din Germania străbat un drum lung cu camionul plin de diverse obiecte necesare in­sti­tu­­ţiilor şi oamenilor de aici. 2013 nu a făcut excepţie, aşa că în preajma sărbătorilor pas­­­cale, i-am întâmpinat cu inimile şi braţele deschise pe voluntarii maltezi din Wa­ren­dorf­, care au adus diverse piese de mobilier de spital, saci întregi de haine şi zeci de cu­tii­ cu materiale şi soluţii de curăţenie. Toate acestea au ajuns la spitalele marmureşene, la Căminul pentru persoane vârstnice din Baia Sprie şi la familiile pe care le avem în grijă.

Un alt dar, venit, de această dată, de la colegii maltezi din Münster, a constat într-o am­­bu­lanţă pentru transport pacienţi, de care suntem foarte mândri, pentru că ne ajută considerabil atunci când vine vorba de transportarea persoanelor cu handicap sau a celor imobilizate la pat.