Tabără educativă

Trei săptămâni într-o altă lume, Lichtenstein

În perioada 30 septembrie – 18 octombrie 2013, 16 copii proveniţi din familii defa­vo­ri­zate de la nivelul judeţului Maramureş, aflaţi sub monitorizarea Serviciului de A­ju­­tor Maltez în România, sucursala Baia Mare, au participat la o tabără în Liech­ten­stein. Cei 16 copii au fost însoţiţi de 4 adulţi – voluntari maltezi. Tabăra a fost orga­ni­­za­tă şi susţinută de Crucea Roşie din Liechtenstein, organizaţie prezidată de prin­ci­pesa Marie de Liechtenstein, iar micii maramureşeni, care au vârsta între 6 şi 10 ani, au fost sprijiniţi în această deplasare de Serviciul Maltez din Budapesta. Partenerii lo­cali în acest proiect ne-au fost Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi Clubul Spor­tiv Şcolar Baia Sprie.

Grupul a fost întâmpinat la Castelul din Vaduz de însăşi principesa Marie de Liech­ten­stein. Pe parcurul taberei, micii maramureşeni au avut parte de multiple excursii şi vi­zi­te la muzeele locului, dar nu şi-au neglijat nici lecţiile, ei având în program diverse ac­ti­vităţi şcolare şi sportive.

Drumul spre şi dinspre Liechtemstein

În 30 septembrie 2013, grupul de copii şi însoţitorii lor maltezi au urcat în micro­bu­ze, cu care au mers până în Budapesta, la Gara de Sud. De acolo, maramureşenii au lu­at trenul „Valsul Vienez” până în Buchs (Elveţia). Alte microbuze i-au preluat de acolo şi i-au transportat într-un tărâm de vis, care se numeşte Kinderheim Gaman­der, din localitatea Schann (Liechtenstein)…

…După mai bine de două săptămâni, în 17 octombrie 2013, maramureşenii au făcut cale întoarsă – împliniţi spiritual, dar şi trişti, în acelaşi timp, pentru că părăseau tabă­ra care i-a făcut cei mai fericiţi.

Kinderheim Gamander

Kinderheim Gamander este casa în care au locuit, timp de peste 14 zile, micuţii ma­ra­­mu­reşeni, căminul fiind întreţinut de Crucea Roşie din Liechtenstein. Casa este spe­cial amenajată pentru grupuri de 16 copii cu 4 însoţitori şi cuprinde 2 nivele. Aici co­piii au găsit săli de joacă speciale pentru băieţi şi fete – pline de diverse jucării şi jo­curi pentru toate vârstele, sală de mese, o curte încăpătoare şi plină de jocuri în aer li­ber (cum ar fi leagănele şi toboganele), duşuri, o sală cu televizor, o altă sală pentru pictură (un­de micii maramureşeni şi-au pus la încercare talentul artistic), o spălătorie specială pen­tru invitaţii din tabără, multe dormitoare pentru copii (spre deosebire de clasicele ta­bere din România, aici copiii au fost cazaţi numai câte 2-3 într-o încăpere), etc.

Vizita la castel

Un alt obiectiv turistic important din Liechtenstein este Castelul din Vaduz, în acelaşi timp şi reşedinţa principală a familiei princiare. Aici copiii au fost întâmpinaţi de Ma­jestatea Sa principesa Marie de Liechtenstein, care le-a fost şi ghid în această vi­zi­tă şi care le-a prezentat un număr impresionant de camere, le-a povestit despre fa­mi­lia sa şi despre îndelunga istorie a castelului.

Pentru a mulţumi cum se cuvine pentru găzduirea făcută, grupul de maramureşeni a pre­gătit din timp, pentru principesa Marie de Liechtenstein, un spectacol de muzică şi dans popular tradiţional din Maramureş. Ca să le iasă bine tot acest moment, copiii au repetat cântecele tot drumul din Baia Mare până în Elveţia!

La plecarea din castel grupul de copii a fost dus la un magazin de pantofi unde fiecare a primit drept cadou din partea Principesei o pereche de pantofi sport.

Vizita în Vaduz

După vizitarea castelului, delegaţia maramureşeană a avut imensul privilegiul de a vizita, cu trenuleţul, întregul oraş Vaduz – capitala statului Liechtenstein, dar şi împrejurimile sale împădurite. La un moment dat, am ajuns pe o culme care ne-a oferit ocazia de a ve­dea întreaga panoramă a oraşului. De asemenea, aici copiii au vizitat Muzeul Naţio­nal din Vaduz, unde este prezentată toată istoria principatului, dar şi vegetaţia, şi fauna locului.

Mini şcoala

Pentru că vizita în Liechtenstein a avut loc în perioada în care copiii trebuiau să frec­ven­teze şcoala, în această tabără nu s-au neglijat materiile de bază. Fiecare dimineaţă a fost rezervată orelor de studiu. Apoi, la amiază, elevii mergeau la masă, care a fost foar­te gustoasă şi variată.

Bazinul de înot

În fiecare vineri după-amiază, copiii au avut program obligatoriu de sport, care se des­fă­şura în bazinul din oraşul Schann.

Malbun – cota 2050

Pe parcursul celor aproape 3 săptămâni de tabară, grupul de maramureşeni a putut vizi­ta o mare parte din bogăţiile naturale ale Liechtensteinului. Una dintre ele este sta­ţi­­u­nea de schi Malbun, ce urcă până la o înălţime de 2050 de metri. Din vârful mun­te­lui Malbun, maltezii au avut unica şansă de a vedea munţii Alpi din trei ţări simultan: El­veţia, Austria şi Lichtenstein.

Castelul Werdenberg – Elveţia

În această drumeţie, copiii din Maramureş au reuşit să viziteze şi cel mai mic oraş din El­veţia – Werdenberg, care are şi el un castel. Castelul are în apropriere un lac minu­nat, pe care vizitatorii pot observa diverse specii de raţe sălbatice, care se hrănesc cu pă­­străvii ce sălăşluiesc în apă. Neobişnuit în acest oraş este şi faptul că pe întreaga sa suprafaţă fumatul este complet interzis.

Ziua de naştere

Unul dintre micii maramureşeni a avut norocul să-şi serbeze ziua de naştere în această minunată tabără, iar ziua a fost una cu totul şi cu totul specială, el fiind sărbătorit cu tor­­turi de îngheţată şi multe cadouri.

Cadouri

De altfel, el n-a fost singurul care a primit cadouri. Toţi micii oaspeţi au avut parte de un răsfăţ total, pentru că una din zile a fost destinată cumpărăturilor. Grupul de mici maramureşeni şi-a putut alege îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării şi dulciuri direct de pe rafturile magazinelor, toată această distracţie fiind plătită de principesa Marie.

Pe lângă toate acestea, copiii au avut parte de distracţie maximă, multe drumeţii în peisaje pitoreşti, joacă multă, pictură liberă, vizită la grădină zoologică, plimbat cu autobusul şi multe alte surprize.

« 1 de 4 »