Prim Ajutor în comunitate

Voluntarii maltezi din Baia Mare sunt de nelipsit de la marile competiţii sportive din judeţ, în calitate de supraveghetori ai stării de sănătate a participanţilor. Din acest punct de vedere, solicitările de ordin medical la care au trebuit să răspundă prompt maltezii au fost unele obişnuite în cazul sportivilor – plăgi, entorse, escoriaţii etc. Dintre manifestaţiile sportive şi activităţile comunităţii băimărene care au marcat anul 2014 şi la care voluntarii maltezi au răspuns „prezent” putem enumera:

Cross-ul Anului Nou
(Baia Mare, 2 ianuarie 2014)

Plantare puieţi
(Blidari, 5 aprilie 2014)

Meciul de fotbal pentru tineret
(Valea Borcutului, 13 aprilie 2014)

Cupa Garage Racing
(Baia Mare, 17 aprilie 2014)

“Ziua Automobilistului” – Concurs de Karting
(Baia Mare, 18 aprilie 2014)

Turneul de Handbal – Semifinala Junioare II (Baia Mare, 27-29 aprilie 2014)

Cupa Bihorului
(Oradea, 10-11 mai 2014)

Concursul judeţean “Prietenii pompierilor”
(Baia Mare, 23 mai 2014)

Maltezii au vegheat la starea de sănătate a participanţilor la concursul judeţean „Prietenii Pompierilor”. Cu începere de la ora 10.00, pe Stadionul Municipal „Viorel Mateianu” din Baia Mare, a avut loc competiţia care a constat în trei probe: teoretică, pista cu obstacole şi ştafeta de 400 metri cu obstacole. La concurs s-au înscris 6 echipe din cadrul următoarelor unităţi de învăţământ: Şcoala „Dimitire Cantemir” Baia Mare, Şcoala Cerneşti, Şcoala „Octavian Goga”, Şcoala „Nicolae Bălcescu”, Şcoala „Petre Dulfu”, toate din Baia Mare, şi Şcoala Groşi. Elevii s-au descurcat cu brio la probele fizice, având, pe alocuri, nevoie de îngrijiri medicale minore, acordate pe loc, de volutarii maltezi din Baia Mare care au o vastă experienţă în acordarea primului ajutor premedical.

Ziua Copilului
(Baia Mare, 1 iunie 2014)

În acest an, Ziua Copilului a fost celebrată de către autorităţile din Baia Mare timp de o săptămână, iar voluntarii SAMR Baia Mare au fost invitaţi să supravegheze toate activităţile desfăşurate în acest context, în centrul vechi din municipiu. Echipa de voluntari maltezi a fost mereu prezentă în mijlocul celor mici, având la îndemână o ambulanţă din dotarea proprie, ambulanţă echipată cu toate materialele sanitare şi medicamentele necesare unei intervenţii rapide în caz de accidentare. Copiii s-au bucurat de concerte live, de dansuri şi activităţi specifice celor mici, astfel că distracţia a fost la cote maxime.

Festivalul Handbalului Juvenil
(Baia Mare, 27-29 iunie 2014)

Főtér Fesztivál – Zilele tineretului maghiar din Baia Mare
(Baia Mare, 19-21 septembrie 2014)

Timp de trei zile, Centrul Vechi al oraşului Baia Mare a fost scena celei de-a IX-a ediţii a festivalului dedicat tineretului maghiar din Maramureş. La eveniment au participat, în cele trei zile, sute de persoane, iar de sănătatea acestora a avut grijă, prin tradiţie, Serviciul de Ajutor Maltez din Baia Mare. Şirul evenimentelor culturale şi artistice a conţinut o spectaculoasă paradă compusă din călăreţii şi căruţaşii din Coltău, membrii trupei Vanda din Miskolc, veniţi pe picioroange, dansatori populari din Coltău şi Dămăcuşeni (judeţul Maramureş), cercetaşi, elevi, profesori ai Liceului Teoretic „Németh László”, ai Şcolii Generale „Nicolae Iorga” Baia Mare, artisti plastici de etnie maghiară şi aşa mai departe. La eveniment, alături de organizatori şi autorităţi locale, au participat şi invitaţi de onoare veniţi din oraşele maghiare înfrăţite cu Baia Mare, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor civile, voluntari la diverse ONG-uri locale, precum şi un public extrem de numeros. Voluntarii maltezi s-au bucurat nespus de mult de amploarea pe care a luat-o, în 2014, această manifestare care încurajează respectarea tradiţiilor, a culturii şi obiceiurilor maghiare, dar şi toleranţa şi diversitatea însăşi. Pe parcursul celor trei zile de festival, participanţii la Festival s-au dovedit exemplar de precauţi, drept pentru care numărul intervenţiilor medicale datorate accidentărilor a fost infim.

Sărbătoarea Castanelor
(Baia Mare, 26-28 septembrie 2014)

Sărbătoarea oraşului Baia Mare înseamnă mereu o provocare din punctul de vedere al logisticii, dat fiind faptul că manifestările se desfăşoară pe un plan teritorial foarte vast, dar şi pentru că la acest eveniment de anvergură participă mii de persoane din întreg judeţul, precum şi din judeţele vecine Maramureşului. Voluntarii maltezi au răspuns în consecinţă şi şi-au împărţit resursele umane astfel încât nici o zonă să nu rămână descoperită, iar participanţii care au nevoie de ajutor medical să poată ajunge cât mai repede la un specialist.

Pe parcursul celor trei zile cât a ţinut Sărbătoarea Castanelor, maltezii au avut în teren echipe de voluntari care au patrulat prin mulţime, în cautarea unor eventuale victime, dar au avut şi puncte fixe de acordare a primului ajutor medical, la ambulanţe, pe bd. Unirii, în spatele scenei dedicate concertelor pentru tineri şi la Casa Tineretului. Adresabilitatea la ambulanţele malteze a fost mare, în special seara, atunci când fluxul vizitatorilor depăşea numărul miilor. Cunoscut din experienţa anilor trecuţi acest fenomen, maltezii şi-au dotat ambulanţele cu echipamente medicale performante, dar şi cu medicamente destinate primului ajutor. La finalul sărbătorii, bilanţul realizat de voluntarii maltezi a dezvăluit un volum consistent de intervenţii, pornind de la obişnuitele entorse, escoriaţii sau dureri de cap, până la plăgi, toxiinfecţii alimentare şi cu alcool sau crize anafilactice. Cele mai multe dintre solicitări venite din partea participanţilor suferinzi au fost rezolvate pe loc, în cadrul ambulanţei malteze.

Meci de Rugby
(Baia Mare, 5 octombrie 2014)

Concerte la Gold Plaza

În baza parteneriatului semnat în urmă cu trei ani între Serviciul de Ajutor Maltez din România, sucursala Baia Mare, şi complexul comercial Gold Plaza Baia Mare, voluntarii maltezi sunt primii atunci când vine vorba de acordarea de prim ajutor în timpul unor evenimente cultural-artistice ce se derulează la mallul băimărean. În 2014, în consecinţă, maltezii băimăreni şi-au făcut cu brio datoria, intervenind cu promptitudine atunci când a fost cazul.