Iniţiative educative

“Învăţăm să învăţăm”

În noiembrie 2013 a debutat un nou program educaţional la sediul Serviciului de Ajutor Maltez în România, sucursala Baia Mare. Proiectul „Învăţăm să învăţăm” este dedicat unui număr de 12 elevi proveniţi din familii defavorizate din punct de vedere socio-economic şi are drept scop declarat – îmbunătăţirea accesului acestora la educaţie. Obiectivele finale ale voluntarilor maltezi implicaţi în proiect sunt ca beneficiarii să înveţe cum să înveţe, să citească cursiv, să vorbească fluent şi fără emoţie în public, să lucreze cursiv cu cele patru operaţii matematice de bază (adunare, scădere, înmulţire, împărţire), să poată uşor susţine o conversaţie, să se comporte civilizat în societate, să cunoască obiective istorice din judeţul Maramureş şi din ţară, să aplice procedee elementare de prim ajutor, să evite cauzele care pot provoca incendii, să poată merge cu bicicleta, să ştie să conducă un ATV sau un kart şi să ştie să înoate. Înainte de începerea activităţilor, copiii primesc, la fiecare întâlnire, o masă caldă. Elevii care nu au domiciliul în Baia Mare sunt aduşi (duşi) la (de la) sediu cu microbuzul din dotarea Colegiului Tehnic de Transporturi Auto Baia Sprie, partener al SAMR Baia Mare.  

Anul 2014 a fost unul decisiv în derularea acestui proiect, numeroşi voluntari fiind implicaţi în acest proiect. Asta pentru că elevii se întâlnesc de două ori pe săptămâna cu o echipă de voluntari formată dintr-un cadru didactic şi doi sau trei membri ai tineretului maltez, la sediul SAMR din Baia Mare. În funcţie de pregătirea profesorului, grupul de copii participă, timp de două ore, la activităţile stabilite de echipa de voluntari. Acest program este în derulare până la sfârşitul lunii aprilie 2015.

« 1 de 2 »

De “Ziua copilului” grupul de copii a avut parte de surprize peste surprize. În prima parte a zilei s-au întâlnit cu reprezentanţii poliţiei rutiere care au venit la sediul maltez cu o autospecială şi le-au prezentat copiilor modalităţile de comportament corect în trafic: respectarea semnelor de circulaţie referitoare pietonilor, traversarea drumului public doar prin zone permise, deplasarea corectă cu bicicleta. Un punct de atracţie a constituit prezentarea autospecialei. După masă, copii au fost în centrul oraşului unde s-au distrat pe toboganele amplasate de primăria oraşului iar la despărţirea de voluntarii maltezi au primit cadouri.

“Să cunoaştem Moldova” – excursie în cadrul proiectului

Vacanţa de vară a fost motiv de dublă bucurie pentru un grupul de copii din cadrul proiectului “Învăţăm să învăţăm”. Asta pentru că în perioada 16-20 august 2014, elevii au avut parte de o excursie la cele mai reprezentative obiective turistice din zona Moldovei şi din inima României. Pe parcursul a patru zile, micuţii au putut vizita casa memorială a lui George Coşbuc şi Casa memorială a lui Liviu Rebreanu, ambele din Bistriţa-Năsăud, Casa memorială a lui Ion Creangă, Muzeul „Amintiri din Copilărie” din Humuleşti şi Casa memorială a lui Mihai Eminescu din Ipoteşti (judeţul Iaşi). A urmat apoi Cetatea de Scaun a Moldovei, iar apoi s-a făcut un popas la Chilia lui Daniil Sihastru din judeţul Suceava. În judeţul Suceava, micii exploratori au vizitat şi Mănăstirea Suceviţa şi Mănăstirea Putna, iar apoi au vizitat şi vulcanii noroioşi din judeţul Buzău. Următoarea destinaţie a fost Cetatea Neamţului din judeţul Neamţ şi Cetatea Rupea din judeţul Braşov. De aici, elevii au trecut Cheile Bicazului, unde s-au oprit pentru câteva minute bune că să admire munţii prăpăstioşi şi impunători, dar şi Lacul Roşu. Un alt punct important din această minunată excursie a fost Salina Praid, care în ultimii ani şi-a câştigat renumele mondial graţie unicităţii sale, dar şi investiţiilor ingenioase care s-au făcut aici. Pe tot parcursul acestei excursii, copiii au beneficiat de informaţii utile despre toate locurile şi obiectivele vizitate, astfel ca vizita să fie şi una educativă şi să-i ajute să-şi îmbogăţească cunoştinţele despre cele mai reprezentative obiective turistice ale ţării noastre.

Casa memorială “George Coşbuc”

Casa memorială “Ion Creangă”

Casa memorială “Liviu Rebreanu”

Casa memorială “Mihai Eminescu”

Cetatea Neamţului

Cetatea Sucevei

Mănăstirea Putna

Chilia lui Daniil Sihastru

Mănăstirea Suceviţa

Salina Praid

Cheile Bicazului

Lacul Roşu

Vulcanii Noroioşi

Cetatea Rupea

“Prim Ajutor în şcoală”

Ca în fiecare an, SAMR Baia Mare recrutează şi instruieşte elevi din multiple instituţii de învăţământ din Maramureş pentru a susţine şi dezvolta reţeaua de voluntari implicaţi în proiectul “Prim Ajutor în Şcoală”. Numărul elevilor instruiţi în domeniul acordării primului ajutor este de ordinul zecilor în mai multe şcoli generale din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Baia Sprie etc. Instruirea acestora în 2014 a avut loc în perioada 8-9 aprilie, la sediul SAMR Baia Mare, aici elevii incluşi în program aflând totul despre intervenţia de urgenţă premedicală în caz de luxaţie şi fractură, dar şi despre imobilizarea membrelor cu atelă şi bandajarea în mod corect a rănilor sau despre cum trebuie solicitat ajutorul echipelor medicale de urgenţă.
Echipele de voluntari înscrise în proiect au demonstrat că sunt de un real folos comunităţilor şcolare din care provin, nu o dată elevii instruiţi de maltezi venind în sprijinul semenilor lor accidentaţi pe perioada desfăşurării cursurilor.

Şcoala Altfel

Aproximativ 30 de elevi din Maramureş au învăţat să acorde primul ajutor semenilor lor accidentaţi. Elevii, care şi-au propus să înveţe ceva util pe parcursul programului naţional „Şcoala Altfel”, provin de la nouă școli din Baia Mare, Baia-Sprie şi Tăuţii Măgherăuş. Timp de două zile, cu ajutorul şi la sediul Serviciului de Ajutor Maltez din România, sucursala Baia Mare, tinerii maramureşeni au învăţat tehnici de resuscitare cardio-respiratorie, manevra Heimlich – de eliberare a căilor respiratorii superioare, poziţionarea corectă a victimelor accidentelor rutiere pentru a putea fi evaluate din punct de vedere medical, dar şi diverse tehnici de pansare în caz de hemoragii şi plăgi, precum și imobilizare în caz de fracturi. Graţie acestor noi cunoştinţe, tinerii se vor putea alătura echipelor şcolare de prim ajutor create de voluntarii maltezi în mai multe instituţii de învăţământ din Maramureş, încă din 2009.

Curs de prim ajutor pentru formatori maltezi

În perioada 12 – 14 decembrie 2014, s-a desfăşurat cursul de prim ajutor de bază pentru formatori, organizat de SAMR Baia Mare. La curs au participat voluntari maltezi din 7 sucursale şi filiale: Braşov, Satu Mare, Cluj, Oradea, Târgu Mureş, Sfântul Gheorghe şi Baia Mare. În urma absolvirii acestui curs, voluntari maltezi participanţi urmează să desfăşoare la rândul lor, în filialele şi sucursalele proprii, cursuri de prim ajutor de bază pentru alţi voluntari maltezi şi să formeze echipe de prim ajutor în şcolile din localitatea şi judeţul propriu. Tematica abordată pe parcursul acestui curs: Suportul Vital de Bază (SVB), SVB în situaţii speciale, imobilizări în fracturi, luxaţii şi entorse, traumatismele părţilor moi, arsuri, electrocutări, hipotermii, etc.

Grupa mică a TMR în pielea halatelor albe

Copiii din grupa mică a TMR, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani, au avut parte de o activitate specială, organizată de coordonatoarea lor de grup. Scopul înfiinţării acestui grup şi a activităţii a fost de a insufla spiritul maltez şi de a-i familiariza de mici cu munca voluntarilor adulţi. Activitatea a constat în prezentarea ambulanţei malteze, a tehnicilor de prim ajutor potrivite vârstei lor. Micuţii voluntari au putut astfel intra mai uşor în pielea unui cadru medical, ei probând chiar şi mănuşile pe care le poartă la fiecare intervenţie, voluntarii maltezi cu experienţă medicală.