Prim Ajutor în comunitate

Voluntarii maltezi din Baia Mare sunt de nelipsit de la marile competiţii sportive din judeţ, în calitate de supraveghetori ai stării de sănătate a participanţilor. Din acest punct de vedere, solicitările de ordin medical la care au trebuit să răspundă prompt maltezii au fost unele obişnuite în cazul sportivilor – plăgi, entorse, escoriaţii etc. Pe de altă parte, în baza parteneriatului semnat în urmă cu patru ani între Serviciul de Ajutor Maltez din România, sucursala Baia Mare, şi complexul comercial Gold Plaza Baia Mare, voluntarii maltezi sunt primii atunci când vine vorba de acordarea de prim ajutor în timpul unor evenimente cultural-artistice ce se derulează la mallul băimărean.

Ziua Muncii
(Baia Mare, 1 mai 2015)

Cupa Off-Road
(Seini, 1-2 mai 2015)

Let’s do it Romania
(Baia Mare, 16 mai 2015)

Rally Raid
(Baia Mare, 16 mai 2015)

Prietenii pompierilor
(Baia Mare, 22 mai 2015)

Ziua Copiilor
(Baia Mare, 1 iunie 2015)

Főtér Fesztivál – Zilele Maghiare Băimărene
(Baia Mare, 18 – 20 septembrie 2015)

La mijlocul lunii septembrie, Centrul Vechi al oraşului Baia Mare a fost scena celei de-a X-a ediţii a festivalului dedicat tineretului maghiar din Maramureş. La eveniment au participat, în cele trei zile cât au ţinut manifestările, sute de persoane, iar de sănătatea acestora a avut grijă, prin tradiţie, Serviciul de Ajutor Maltez din Baia Mare. Defilarea călăreţilor Husarii din Debrecen, spectacolul artiştilor Operei Maghiare din Cluj, spectacole de iluzionism sau întâlnirea ansamblurilor de dansuri folclorice maghiare din judeţ — au fost doar câteva dintre manifestările din cadrul Foter Fesztival 2015. Voluntarii maltezi s-au bucurat nespus de mult de energia pe care a insuflat-o această manifestare ce încurajează promovarea obiceiurilor maghiare, dar şi toleranţa şi diversitatea culturală.

Sărbătoarea Castanelor
(Baia Mare, 25 – 27 septembrie 2015)

Sărbătoarea oraşului Baia Mare înseamnă mereu o provocare din punctul de vedere al logisticii, dat fiind faptul că manifestările se desfăşoară pe un plan teritorial foarte vast, dar şi pentru că la acest eveniment de anvergură participă mii de persoane din întreg judeţul, precum şi din judeţele vecine Maramureşului. Voluntarii maltezi au răspuns în consecinţă şi şi-au împărţit resursele umane astfel încât nici o zonă să nu rămână descoperită, iar participanţii care au nevoie de ajutor medical să poată ajunge cât mai repede la un specialist. Pe parcursul celor trei zile cât a ţinut Sărbătoarea Castanelor, maltezii au avut în teren echipe de voluntari care au patrulat prin mulţime, în cautarea unor eventuale persoane accidentate, dar au avut şi puncte fixe de acordare a primului ajutor medical, pe bulevardul Unirii, în spatele scenei dedicate concertelor pentru publicul tânăr şi la Casa Tineretului. Din fericire, participanţii la sărbătoare s-au dovedit a fi mai cumpătaţi în acest an. Au fost câteva incidente, dar, din fericire, nimic grav. Am avut cam şase-şapte incidente, în ultimele trei zile, la cele două puncte de prim ajutor pe care le aveam plasate în zona bulevardului Unirii. Cazurile au fost uşoare şi au predominat leziunile uşoare, stările de rău datorate aglomeraţiei sau a nemâncatului. Am avut şi un caz de rău din cauza spray-ului paralizant, deoarece unei persoane i s-a pulverizat în ochi, şi am avut şi un caz de stare de rău la o doamnă care venise de la dializă şi s-a băgat în mulţime şi nu s-a simţit bine. Toate cazurile s-au rezolvat pe loc, şi nu a fost necesar să solicităm ambulanţa, pentru transport la spital. Spre deosebire de anii trecuţi, nu am avut nici un caz de exces de alcool sau incident datorat alcoolului. Oamenii au fost mai cumpătaţi.

Transport pacient