Intervenţii în situaţii de urgenţă

Proiectul Flood Aid – Formarea echipelor pentru asistenţă umanitară în zone inundabile la graniţa HU-RO

Zona de graniţă din nord-vestul României şi nord-estul Ungariei care fac parte din bazinul hidrografic Someş – Tisa este frecvent afectată de inundaţii. Aceste calamităţi naturale, cauzate de schimbări climatice, condiţii meteo extreme, dar şi distrugerea mediului înconjurător, pun în pericol vieţi omeneşti şi distrug proprietăţile şi infrastructura economică şi socială.

Această situaţie impune o pregătire cât se poate de bună a structurilor care intervin în situaţii de urgenţă, dar şi a populaţiei care trăieşte în zone de risc. Pe lângă forţele de intervenţie ale statului care intervin în situaţii de urgenţă pentru salvarea oamenilor şi valorilor materiale, un rol important au şi echipele de voluntari bine pregătiţi pentru astfel de situaţii, oferind serviciu de suport psiho-social pentru persoanele afectate. Aceste servicii includ ajutor psihologic, organizarea de ajutor umanitar şi medierea între specialişti de protecţie civilă şi autorităţi pe de o parte şi populaţia afectată pe de altă parte.

În acest scop Serviciul de Ajutor Maltez din Ungaria în parteneriat cu Primăria Comunei Gulács din Ungaria, Asociaţia Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare şi Serviciul de Ajutor Maltez în România, sucursala Baia Mare, implementează proiectul “Flood Aid – Formarea echipelor pentru asistenţă umanitară pentru zone inundabile la graniţa HU-RO “. Proiectul este finanţat de Direcţia Generală Ajutor Umanitar şi Protecţie Civilă (ECHO) a Comisiei Europene (ECHO/SUB/2013/671449).

Proiectul care are o perioadă de implementare de doi ani are următoarele obiective principale:

1. Formarea şi dotarea unei echipe româno – maghiară de voluntari care are capacitatea de a interveni rapid în sprijinul persoanelor afectate de dezastre naturale.

2. Oferirea de sprijin pentru trei comunităţi locale aflate în zone de risc de inundaţii pentru a îmbunătăţi capacitatea lor de a reacţiona şi pentru a reduce efectele negative ale unui dezastru natural. SAMR Baia Mare a ales un număr de 8 voluntari, care participă la cele opt sesiuni de formare. Cursurile de formare vor fi susţinute de către specialişti din Ungaria şi România şi vor cuprinde toate fazele de intervenţie în caz de inundaţii, dar şi de alte calamităţi. La finalul programului de formare va fi organizată o simulare de evacuare în caz de inundaţie, la care vor lua parte toţi participanţii la curs şi vor învăţa folosirea echipamentelor achiziţionate în cadrul proiectului (corturi, dezumidificatoare, etc).

Componenta de pregătire a comunităţilor locale vizează trei comunităţi locale: comuna Turulung din judeţul Satu Mare, comuna Dumbrăviţa din Maramureş şi Gulács din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria. În cele trei comunităţi locale voluntarii şi reprezentanţii administraţiei locale vor participa la un curs de instruire după care vor sprijini familiile care locuiesc în zone de risc să-şi întocmească un plan familiar pentru situaţii de urgenţă.

Vor fi derulate şi programe educaţionale în parteneriat cu şcolile din comune, astfel încât copiii să conştientizeze foarte bine ceea ce au de făcut în situaţii de urgenţă. Elevii vor participa la ore de pregătire pentru astfel de situaţii nefericite, lucrând pe broşuri speciale, care îi vor familiariza prin imagini şi texte distractive, cu situaţiile neprevăzute.

Incendiu la fabrica Aramis – Simulare
(Baia Mare, 25 iunie 2015)

În 25 iunie, în jurul orei 10.00, prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă, 112, a fost anunţată izbucnirea unui incendiu în incinta societăţii comerciale Aramis din Baia Mare. În urma incendiului, 3 angajaţi ai firmei au fost prinşi de prăbuşirea unor stive din hala în flăcări. Din cauza unor manevre neglijente survenite pe fondul evitării unei catastrofe din preajma focarului, şoferul unei autocisterne, care transporta spre hală o cantitate însemnată de toluen diizocianat, intră în coliziune cu o furgonetă, lovind partea din spate a rezervorului, moment în care s-a produs o deflagraţie puternică. În urma celor două evenimente au rezultat 15 victime.

Având în vedere amploarea evenimentului şi implicarea unor substanţe deosebit de toxice ce au contaminat persoanele implicate în accident, comandantul acţiunii a preluat conducerea intervenţiei şi a solicitat inspectorului-şef declanşarea Planului Roşu de intervenţie al judeţului Maramureş.

Din fericire, acesta a fost doar scenariul exerciţiului la care au participat pompierii maramureşeni cu 6 autospeciale şi Punctul Medical Avansat. De asemenea, la locul intervenţiei s-au deplasat 4 ambulanţe SMURD (3 echipaje de prim ajutor şi 1 de terapie intensivă mobilă), 2 ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi 2 ambulanţe aparţinând Serviciului de Ajutor Maltez din România, sucursala Baia Mare. Pentru rezolvarea situaţiei tactice a fost alarmat personal din cadrul UPU-SMURD, medici şi asistenţi. Pentru ca situaţia să fie cât mai apropiată de realitate, victimele au fost pregătite şi machiate de către Serviciul de Ajutor Maltez. „Ca parte integrantă din Planul Roşu de Intervenţie al judeţului Maramureş, Serviciul de Ajutor Maltez Baia Mare a participat la acţiune cu 21 de voluntari maltezi, unii având rol de victimă, iar alţii de salvatori. Misiunea noastră a fost să pregătim victimele, pentru ca decorul exerciţiului să pară cât mai real. Aşadar, voluntarii maltezi au trebuit să se comporte şi să arate ca şi cum ar fi suferit diverse traumatisme sau ca şi cum ar fi fost decedaţi. Printre rănile pe care au trebuit să le simuleze voluntarii noştri putem enumera amputaţia de membru drept inferior, o evisceraţie, pătrunderea unui corp străin în organism, arsuri ş.a.m.d. Vehiculele pe care le-am pus la dispoziţie au constat într-o ambulanţă de transport victime multiple (patru tărgi) şi un microbuz de transport al personalului medical. Consider că astfel de exerciţii sunt bine-venite cât mai des, pentru că antrenează personalul specializat ca să intervină cât mai eficient în cazurile reale”, a declarat Erika László, coordonatorul Serviciului de Ajutor Maltez în România, Sucursala Baia Mare. Sunt deja 4 ani de când SAMR Baia Mare a fost inclus în Planul Roşu de Intervenţie al judeţului Maramureş, astfel că maltezii au în fiecare an un astfel de exerciţiu care să îi ajute şi să îi pregătească pentru eventuale situaţii reale în care să trebuiască să intervină.

Accident rutier la Sarasău – Simulare
(Sarasău, 5 noiembrie 2015)

Un accident cu 12 persoane încarcerate, aflate în stare gravă, s-a produs înainte de amiaza zilei de joi, 5 noiembrie, pe DN 19, pe raza localităţii Sarasău. Autorităţile judeţene au intrat imediat în alertă, întrucât a fost instituit Planul Roşu de Intervenţie. Din fericire, totul nu a fost decât o simulare a unui accident major, realizat pentru a pregăti instituţiile cu atribuţii în intervenţia în situaţii de urgenţă, între care şi voluntarii maltezi din Baia Mare.

Conform scenariului exerciţiului, în jurul orei 11.00, mai mulţi cetăţeni aflaţi în trafic anunţă prin 112 producerea unui accident cu urmări foarte grave, în centrul localităţii Sarasău, între un microbuz şcolar şi un autoturism, în urma căruia peste 12 persoane au fost încarcerate, sunt în stare foarte gravă şi nu se pot evacua. Fără a mai aştepta vreo înştiinţare, inspectorul-şef propune declanşarea Planului Roşu de Intervenţie şi dispune alertarea forţelor de intervenţie din cadrul Gărzii de Intervenţie Bogdan Vodă, Detaşamentul de Pompieri Baia Mare, solicitarea unui echipaj de prim ajutor medical de la Secţia de Pompieri Negreşti (ca o resursă foarte apropiată de locul accidentului), precum şi deplasarea la faţa locului a grupei operative a ISU Maramureş. Apoi solicită prin dispecerat un elicopter pentru transportul eventualelor victime cu traumatisme mai grave. Voluntarii SAMR Baia Mare, au participat ca actori, instruind şi pregătind din punct de vedere vizual presupusele victime. Conform reprezentanţilor ISU Maramureş, printre obiectivele generale ale exerciţiului s-au numărat verificarea viabilităţii Planului Roşu de intervenţie şi stabilirea unei concepţii de acţiune viabile a forţelor de intervenţie şi măsurilor ce se impun în vederea restabilirii stării de normalitate, respectiv antrenarea forţelor participante în vederea reducerii timpilor operativi de intervenţie şi derularea operaţiunilor în condiţii de siguranţă, pentru evitarea riscului de accidente în rândul personalului de intervenţie. De asemenea, s-a verificat coordonarea unitară a structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii unor accidente colective, cu manifestări deosebit de rapide şi efecte limitate în timp, având ca rezultat victime multiple sau având potenţialul de a produce victime multiple. Printre obiective s-au numărat şi stabilirea resurselor umane necesare desfăşurării acţiunilor de răspuns şi asigurarea logistică a intervenţiei, verificarea modului de cooperare între structurile de intervenţie la producerea unor astfel de situaţii de urgenţă, dar şi verificarea fluxului informaţional şi activitatea de dispecerizare.