Oameni de suflet ai maltezilor

Încă un an în care aducem zâmbete și speranță în sufletele familiilor și copiilor din Maramureș. Un an în care demonstrăm încă o dată că „dar din dar se face Rai” și că ajutorul poate fi acordat indiferent de condițiile socio-economice în care trăim.

Voluntarii maltezi din Baia Mare sunt aproape de cei care se zbat să supraviețuiască, cu o vorbă bună, dar mai ales cu alimente, produse de uz casnic, produse de îngrijire personală, rechizite școlare, programe educaționale, obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte, jucării și materiale sanitare. Dar mai important decât toate, suntem alături de nevoiașii din Maramureș și-i sprijinim să meargă înainte exact atunci când au mai mare nevoie.

Ziua Mondială a bolnavului

În februarie, Asociația Medicală Catolică Maramureș (președinte – dr. Alexandru Ilieș) împreună cu Parohia nr IX – Spitale (pr. Mihai Șimonca), precum și voluntari de la mai multe ONG-uri din Baia Mare s-au implicat în celebrarea Zilei Mondiale a Bolnavului. Evenimentul emoționant s-a derulat în incinta Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, aducând celor aflați în suferință lumina rugăciunii vindecătoare, speranța și încrederea. Serviciul de Ajutor Maltez din România, Sucursala Baia Mare, este partener al Episcopiei Greco-Catolice din Maramureș, astfel că, în sprijinul acestui deosebit act de binevoință, voluntarii maltezi s-au rugat pentru sănătatea celor internați în spitalele din județul Maramureș. Apoi, au urcat pe mai multe secții ale spitalului și au dăruit bolnavilor pachete alimentare și cu produse de îngrijire personală. Au reușit, astfel, să aducă lumină în suflet și un strop de bucurie pe fețele celor care, la acea dată, se luptau pentru propria viață.

Orăşelul copiilor

Iunie este prin definiție luna copiilor, astfel că micuții din Maramureș au fost sărbătoriți prin amenajarea unui Orășel al Copiilor în Parcul Municipal „Regina Maria” din Baia Mare, în data de 12 iunie 2016. Evenimentul și-a propus să ofere tuturor copiilor de până la 14 ani diverse activităţi recreativ-educative, desfăşurate sub motto-ul „Visez să devin om mare!” și organizat de Asociația „Amicii”.

Pentru al doilea an consecutiv, voluntarii maltezi din Baia Mare au participat la acest eveniment inedit prin amenajarea unui stand al voluntarului, unde micii curioși au putut să învețe în mod practic cum se pot îngriji atunci când se rănesc, dar au primit și informații prețioase despre obiceiurile sănătoase care îi ajută să-și păstreze sănătatea și energia la cote maxime. De asemenea, la fața locului, SAMR Baia Mare a adus și o autoutilitară de prim ajutor din parcul auto propriu, pentru ca locatarii din Orășelul Copiilor să poată vedea pe viu ce conține o astfel de mașină și instrumentele de care se folosesc voluntarii maltezi atunci când acordă îngrijiri medicale.

Târgul de Voluntariat

În 5 decembrie 2016, o echipă a voluntarilor maltezi a fost prezentă în incinta mall-ului băimărean cu un stand de prezentare a Serviciului de Ajutor Maltez din România, Sucursala Baia Mare, la Târgul de Voluntariat. A fost un prilej de a face cunoscute tinerilor băimăreni câteva dintre cele mai mari idealuri și valori ale maltezilor, dar și de a ne mări echipa de voluntari.

„Un zâmbet într-o viață amară” – Concert caritabil de colinde

Un eveniment de tradiție pentru voluntarii maltezi din Baia Mare îl reprezintă Concertul caritabil „Un zâmbet într-o viață amară”, care și în 2016 a fost găzduit de Colegiul Național de Arte din Baia Mare și care a ajuns deja la a XI-a ediție. Organizat de aripa tânără a maltezilor, în preajma Sărbătorii Nașterii Domnului, evenimentul a reușit să strângă sute de oameni însetați de colinde și dornici de a-și ajuta aproapele. Trebuie menționat aici sprijinul neostenit al cântăreților de muzică populară care ne-au onorat cu prezența și în acest an și care au umplut de feerie sala de evenimente a Colegiului cu vocile lor calde. Mulțumim, așadar, pentru colindă și pentru bunăvoință artiștilor Ramona Darha, Virginia Irimuș, Dan Vascul, Mihaela Iacob, Adriana Botiș, Denisa Botiș, Sonia Rațiu, Bianca Botișan, Cica Breban, Ghiță Breban, Georgiana Pop și Coralei „Armonia” Baia Mare. Acest concert caritabil a fost o adevărată bucurie pentru voluntarii maltezi, ca organizatori, și pentru artiști, care au fost răsplătiți cu aplauze pline de iubire. Dar, mai important decât atât, evenimentul a fost un succes pentru scopul maltezilor, acela de a strânge fonduri suficiente pentru crearea unor cadouri consistente pentru familiile nevoiașe din îngrijirea SARM Baia Mare, pe care le-am oferit în preajma Crăciunului.

Donații oferite familiilor în nevoie

Ca în fiecare an, partenerii noștri germani ne onorează cu vizita în preajma Sărbătorilor Pascale. Pe lângă bucuria revederii, acesta este și un prilej de ajutorare a instituțiilor statului, pentru că maltezii din Germania vin mereu cu daruri speciale pe care mai apoi le distribuie țintit, în Maramureş. Anul acesta, principalul beneficiar al darurilor aduse de voluntarii nemți cu camionul a fost Colegiul Tehnic de Transporturi Auto Baia Sprie, care a câștigat astfel mese și scaune noi pentru zecile de elevi care studiază acolo. De asemenea, elevii au primit în dar și un panou hidraulic pentru laboratorul instituției, care înseamnă un ajutor veritabil în asimilarea mai facilă a informației, pentru viitorii ingineri.

Nu au întârziat să ajungă la beneficiari nici pachetele cu alimente donate familiilor cu situaţie materială precare din evidenţa SAMR Baia Mare cu ocazia sărbătorilor pascale şi de iarnă. Pachetele au fost făcute la sediu de către voluntarii maltezi, cu mic cu mare.