Păstrarea credinţei …

Adorație euharistică

În prima joi din fiecare lună, maltezii iau parte la întâlnirile de Adorație euharistică ce au loc la Biserica Romano-Catolică din Baia Mare, unde se roagă, alături de reprezentanții celorlalte ONG-uri din Baia Mare, pentru binele umanității. După momentele de rugăciune, maltezii participă activ la dezbaterile ce au loc în același cadru și care urmăresc să identifice și să găsească soluții la cele mai stringente probleme sociale și spirituale din comunitatea băimăreană.

Maltezi… pe Calea Crucii

Este o tradiție pentru maltezii din Baia Mare să participe în fiecare an, în martie, la evenimentul religios Calea Crucii, la Mănăstirea Greco-Catolică Sfânta Maria de pe Dealul Florilor din Baia Mare. Evenimentul anual este un bun prilej de meditare asupra misiunii voluntarilor în această eră, dar și de rugăciune pentru cei plecați în Lumea Celor Drepți.

Exerciții spirituale la Cluj-Napoca

La începutul lunii martie, maltezii din Baia Mare și-au regăsit colegii din țară la întâlnirea organizată de SAMR, în Cluj-Napoca. Acolo, timp de trei zile, maltezii din România au participat la mai multe exerciții de spiritualitate prin care și-au îmbogățit sufletul și au purtat discuții constructive pentru împlinirea misiunii caritabile comune în 2016.

Pelerinaj maltez la Şumuleu Ciuc

Maltezii din întreaga ţară s-au reunit sâmbătă, 9 iulie, la Şumuleu Ciuc, într-un pelerinaj sub motto-ul “Sufletul meu îl preamăreşte pe Domnul”.

Acţiunea a avut menirea de a întări misiunea voluntarilor de păstrare a credinţei întru ajutorarea nevoiaşilor. În acest sens, maltezii au participat la o slujbă specială, în limbile maghiară şi română, oficiată de protopopii Kovács Sándor şi Román János. Alături de maltezi, s-au rugat pentru pace şi bunăstare membrii Ordinului Suveran de Malta în România şi tinerii cu dizabilităţi din Tabăra Internaţională pentru persoane cu dizabilităţi organizată de SAMR la Vâlcele.

Zilele Sfântului Ştefan

În perioada 13 – 20 august, comunitatea maghiară şi credincioşii romano-catolici s-au bucurat, pentru a XX-a oară consecutiv, de Zilele Culturale Sfântul Ştefan. Voluntarii maltezi s-au alăturat acestor evenimente cu toată inima. Asta, cu atât mai mult cu cât programele culturale şi religioase, organizate cu mult har şi dăruire de Biserica Romano-Catolică “Sfânta Treime” din baia Mare, au precedat celebrarea hramului Bisericii “Sfântul Ştefan”, din care azi a mai rămas doar turnul – simbol arhitectural al oraşului, amplasat în Piaţa Cetăţii din centrul vechi.

Aşadar, băimărenii cu drag de frumos şi spiritualitate au putut asista la o suită bogată de manifestări culturale şi religioase. Din acestea putem aminti pelerinajul la Biserica Catolică din baia Sprie, concertul de orgă susţinut de Odongtoo Bernadette, concertul extraordinar al orchestrei Prof Cafe din Baia Mare, concertul de pian al elevei Hanna Mareş de la Liceul de Artă, spectacolul oferit de Opera Maghiară din Cluj, concertul oferit de formaţia de rock Torpedo, concertul extraordinar susţinut de corul de tineret Schola Rivulina şi concertul de trompete organizat în Turnul Ştefan. În plus, serile de weekend au fost întregite de slujbe religioase, iar în ultima zi a manifestărilor, când a avut loc şi un pelerinaj în Piaţa Cetăţii, evenimentului s-a alăturat şi îndrumătorul spiritual al SAMR pe plan naţional, arhidiaconul Kovács Sándor din Cluj Napoca. Tot el a susţinut şi Sfânta Liturghie a hramului Sfântului Ştefan, astfel că suita de evenimente cultural-religioase s-a încheiat armonios şi cu vorbe dătătoare de speranţă şi putere.