Învăţăm să învăţăm

Proiectul „Învățăm să învățăm” este un proiect școlar complet, care, după o scurtă pauză de câteva luni, a fost reluat de voluntarii maltezi din Baia Mare. Trei voluntari din organizația de tineret, precum și 3 voluntari seniori și-a luat angajamentul ca timp de 12 luni să sprijine 12 copii să devină mai buni la școală, dar și în viața de zi cu zi. Este vorba de elevi cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, proveniți de la școli din Baia Mare, Baia Sprie și Tăuții de Sus și care, pe parcursul unui an calendaristic vin săptămânal la sediul SAMR Baia Mare pentru a învăța matematică, română, educație pentru sănătate, religie, lucru manual și multe altele.

Proiectul implică parteneriate multiple cu instituții publice din Maramureș. Unul demn de menționat este cel încheiat între SAMR Baia Mare și Colegiul Tehnic de Transporturi Auto Baia Sprie. Această legătură s-a materializat prin punerea la dispoziția copiilor beneficiari a unui microbuz școlar cu care elevii sunt aduși la sediul maltez și apoi transportați acasă, la încheierea cursurilor săptămânale. Un alt parteneriat important a fost semnat cu Inspectoratul Județean de Poliție, prin intermediul căruia micuții au putut interacționa cu oamenii legii și de la care au putut învăța foarte multe informații utile legate de circulația rutieră, evitarea pericolelor stradale și recunoașterea persoanelor care le pot pune siguranța sau viața în pericol.

Alte instituții care au sprijinit acest proiect sunt Inspectoratul Școlar Judeţean Maramureș, Palatul Copiilor,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” judeţul MM, S.C. Escalia Craus S.A. şi nu în ultimul rând Centrul SPA Seneca Baia Mare.

Dar proiectul „Învățăm să învățăm” nu presupune numai studiu, ci are și o componentă socială. Mai exact, cei 12 copii se bucură săptămânal și de o masă caldă la sediul SAMR Baia Mare. Iar acest lucru este esențial pentru elevii beneficiari, pentru că toți provin din familii care cu greu reușesc să pună o pâine pe masă. În plus, micuții se bucură și de multe alte beneficii în cadrul proiectului. Iar aici putem menționa timpul pentru joacă, pe care l-au petrecut la un club de joacă din municipiul reședință de județ, dar și interacțiunea pe care aceștia o au cu diverse alte persoane aflate în atenția voluntarilor maltezi. Vorbim aici de activitățile permanente pe care voluntarii maltezi le au cu ocazia anumitor sărbători și în care i-au implicat și pe cei 12 elevi din proiect. De exemplu, de Crăciun, micuții au învățat câteva colinde, pe care apoi le-au cântat bătrânilor cazați la centrul specializat din Baia Sprie. Apoi, au ajutat la împodobirea bradului maltez și i-au scris lui Moș Crăciun scrisori cu ce și-ar dori ei să primească drept cadou. Iar scrisorile lor vorbesc despre vise atât de pline de iubire.

Ziua Internațională a Copilului a fost din nou una memorabilă pentru cei 12 elevi. Și asta pentru că SAMR Baia Mare le-a pregătit o excursie în Sud-Vestul României. Excursia de 4 zile a urmărit să le ofere celor mici mai multe lecții — de istorie, de geografie, de comunicare, dar mai ales o lecție a independenței! Pe parcursul acestei vacanțe nesperate, micuții au putut vizita Cetatea de la Alba Iulia cu a sa Sală a Unirii. Apoi au bătut cale lungă până la Cazanele Dunării, unde s-au bucurat de plimbări cu vaporul, de vizitarea grotei Ponicova — cea mai mare și mai spectaculoasă peșteră din clisura Dunării.

Tot aici au făcut cunoștință cu Decebal sculptat în stâncă (cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa), dar și cu Tabula Traiană (o placă memorială ridicată de împăratul Traian în cinstea victoriei Imperiului Roman asupra regatului dac, în urma celui de-al Doilea Război Daco-Roman).

Excursia aventurierilor maltezi a continuat la Porțile de Fier (defileu pe Dunăre care face parte din granița dintre Serbia și România) și la Est de Porțile de Fier, în apropiere de orașul Drobeta-Turnu Severin, unde au văzut și podul lui Traian (construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei, între anii 103 și 105).

Micuții însoțiți de voluntarii maltezi au făcut apoi un popas la Târgu Jiu, județul Gorj, pentru a admira sculpturile lui Constantin Brâncuși — Coloana fără Sfârșit, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Aleea scaunelor. Iar de acolo au călătorit spre Cascada Biger din județul Caraș-Severin, ce a apărut pe locul întâi în topul cascadelor unice din lume, întocmit şi realizat de The World Geography.Rezervaţia naturală a fost înfiinţată în anul 1982, este locul de trecere al Paralelei 45 prin România și face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei.

Tot în Caraș-Severin, călătorii noștri au vizitat orașul Moldova-Nouă și Castrul roman, iar după o noapte de odihnă la Baia de Aramă și-au îndreptat pașii spre Transalpina, unde, chiar și la început de vară se găsește zăpadă.

Aceasta este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). E de la sine înțeles că micuții s-au oprit din drum pentru a se fotografia în acest peisaj mirific (de altfel închis circulației rutiere pe timp de iarnă), dar și pentru a se bulgări câteva minute. Drumul spre casă n-a fost niciodată mai scurt, dar amintirile și trăirile pe care le-au încercat acești copii pe parcursul întregii excursii cu siguranță le va rămâne în inimi și în amintire ani mulți de acum înainte… Iar noi, voluntarii maltezi, ne bucurăm că am reușit să facem posibilă crearea acestor noi senzații pentru ei.