Prim Ajutor în comunitate

Anul 2017 a fost unul plin de evenimente publice organizate de autoritățile locale, dar și de organizații neguvernamentale ori instituții private. La multe dintre acestea, SAMR Baia Mare a fost solicitată pentru a oferi servicii de prim ajutor, iar voluntarii maltezi au răspuns „Prezent” de fiecare dată.

” 1 Milion de secunde de mişcare “
(Baia Mare, 26 - 28 mai 2017)

În perioada 26-28 mai, maltezii au fost incluși în campania „Bucurie în Mișcare”, a Asociației 11even susținută de Kaufland România, ca parteneri medicali la activitățile din Baia Mare. Evenimentul s-a mai desfășurat în Arad, Craiova, Petroșani, Târgu Jiu, Deva, Făgăraș, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Botoșani, Timișoara, Zalău, Bacău, Cluj-Napoca, Galați și Piatra Neamț. Organizatorii i-au invitat pe toți cei care iubesc mișcarea la o provocare extraordinară, aceea de a strânge împreună „1 Milion de secunde de mișcare”. Conform organizatorilor, în toate cele 16 județe s-au regăsit mai multe zone de activități pentru cei care au vrut să evadeze din cotidianul invadat de tehnologie.

Câmpul Tineretului din Baia Mare a fost invadat de oameni de toate vârstele și nici maltezii nu au rămas indiferenți la o asemenea provocare. Cu atât mai mult cu cât evenimentul a fost unul de mare amploare, iar competițiile sportive prezentau un risc sporit de rănire pentru participanți. Din fericire, însă, băimărenii care au spus „Da” mișcării nu au suferit răni care să le pună sănătatea în pericol sau care să nu poată fi rezolvate pe loc de voluntarii maltezi.

Oraşul din inima mea
(Baia Mare, 9 iunie 2017)

Maltezii au fost alături de organizatorii concursului “Oraşul din inima mea” desfăşurat în cadrul proiectului educaţional internaţional “Prietenul meu din străinătate”. Un număr mare de copii auparticipat la schimb de experientă, tabere școlare, târguri tradiţionale naţionale şi internaţionale, excursii, spectacole, conferinţe şi seminarii cu participare naţională şi internaţională. În Baia Mare au fost organizate ateliere de creație sub egida „Acasă” la care au participat copii, părinți, bunici şi foști absolvenți ai școlii “Lucian Blaga”.

Főtér Fesztivál – Zilele maghiare băimărene
(Baia Mare, 15 - 17 septembrie 2017)

Ajuns la cea de-a XII-a ediție, Fӧter Fesztivál a adunat peste 2.000 de persoane la activitățile și concertele programate de organizatori, mulți dintre aceștia fiind copii. Maltezii băimăreni au asigurat servicii de prim ajutor celor care au avut nevoie, dar, prin tradiție, acesta este un festival fără incidente medicale majore.

Vremea de anul acesta a pus însă în dificultate organizatorii şi participanţii la eveniment. În după-amiaza din 17 septembrie, o furtună năprasnică a cuprins mai multe judeţe din jumătatea nordică a ţării, iar Baia Mare n-a fost o excepţie. Vijelia puternică a spulberat întregul oraş, iar Centrul Vechi a fost răvăşit în totalitate. Din fericire, nu s-au înregistrat persoane vătămate, dar corturile şi tarabele expuse au suferit pagube majore. Săritori ca de obicei, voluntarii maltezi aflaţi la faţa locului au dat o mâna de ajutor la strângerea corturilor afectate.

Sărbătoarea Castanelor
(Baia Mare, 6 - 8 octombrie 2017)

Unul dintre cele mai ample evenimente organizate în oraşul nostru este Sărbătoarea Castanelor, care s-a desfășurat în acest an, în mai multe zone din Baia Mare. Maltezii au fost partenerii oficiali ai autorităților locale, iar zonele cele mai intens populate de către spectatori au fost Centrul Vechi — rezervat publicului adult — bulevardul Unirii, unde au fost desfășurate concertele și atracțiile pentru publicul tânăr. Misiunea maltezilor a fost, așadar, una de amploare. Tocmai de aceea, SAMR Baia Mare a organizat un cort de prim ajutor, dar și mai multe echipe mobile, care au patrulat în permanență printre spectatori, pentru a depista eventualele persoane care ar putea avea nevoie de ajutor. Sarcina a fost una solicitantă. Zeci de persoane au solicitat intervenția sau asistența voluntarilor specializați în acordarea primului ajutor premedical. Dar misiunea a fost încheiată cu succes, la fel ca în fiecare dintre cei peste 10 ani în care maltezii și-au oferit serviciile la Castane.

Baia Mare are suflet
(Baia Mare, decembrie 2017)

În decembrie 2017, un alt eveniment public de amploare a fost organizat de autorităţile băimărene — „Baia Mare are suflet”. Timp de peste 30 de zile, centrul vechi al municipiului de pe malul râului Săsar a fost inundat de tarabe cu bunătăţi şi suveniruri, de colindători, cântăreţi de muzică populară sau pop şi diverse trupe de teatru. Mii de maramureşeni au vizitat perimetrul sărbătorii, îmbiaţi de muzica de calitate şi de voia bună. Toată această mobilizare de forţe a fost menită să celebreze sărbătorile de iarnă, iar în mai multe zile voluntarii maltezi au asigurat serviciile de prim ajutor, punând la dispoziția organizatorilor cort de prim ajutor şi personal calificat.