Intervenţii în situaţii de urgenţă

SEISM – EuModex 2018

„SEISM 2018” este exercițiul prin care autoritățile române au declanșat sâmbătă, 13 octombrie 2018, o simulare de cutremur în România. Aceasta a fost cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care a avut loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii. Simularea s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile și a vizat mai multe orașe din țară. În principiu, însă, s-a  plecat de la premisa că Bucureștiul ar fi afectat în cea mai mare măsură de un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter. Astfel că pe parcursul celor 5 zile au fost simulate diverse scenarii de intervenție. Exercițiul va mobiliza peste 1.000 de persoane și va implica echipe medicale din Austria, Germania, Italia, România, Slovacia, Suedia, Norvegia și Israel, precum și experți din alte state.

În cadrul acestui exercițiu am realizat că putem fi mândri de efortul depus de SAMR Baia Mare în specializarea și pregătirea voluntarilor în acordarea primului ajutor de-alungul timpului. Experiența voluntarilor maltezi a fost cu adevărat apreciată, membrii noștri fiind la înălțime și în cadrul acestui exercițiu. Alături de maltezii băimăreni au participat şi voluntarii maltezi din Satu Mare şi Bucureşti. În cadrul exerciţiilor din cele cinci zile maltezii a participat atât direct cât şi în calitate de jucători de rol alături de voluntarii ONG-urilor partenere DSU – Asociaţia Salvatorilor Voluntari 4×4 (Rescue 4×4), Asociaţia Asistenţilor Sociali din România (AsProAs), Crucea Roşie Română, Clubul Câinilor Utilitari, Radioamatori Voluntari în Situaţii de Urgenţă, Fundaţia Pentru SMURD.

Vigorous Warrior 2019

Au început pregătirile pentru desfăşurarea celui mai mare exerciţiu medical multinaţional al NATO, intitulat Vigorous Warrior 2019.
Acest exerciţiu este organizat bi-anual de către Centrul NATO de Excelență pentru Medicina Militară (CO MILMED COE, Budapesta, Ungaria) și o națiune gazdă voluntară. Anul viitor România va găzdui evenimentul. Ceea ce este deosebit faţă de alte ocazii, ediţia de anul viitor este prima în care se urmăreşte implicarea societăţii civile alături de forţele armate. Societatea civilă va avea ca sarcină organizarea şi gestionarea unei tabere pentru sinistraţi. Astfel, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a facilitat participarea ONG-urilor partenere.

În România, prima întâlnire pe această temă a avut loc la Sibiu în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2018 unde s-au comunicat şi discutat anumite aspecte referitoare la locaţiile de desfăşurare şi tipurile de exerciţii ce urmează a se desfăşura în fiecare locaţie. S-a vizitat Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, județul Brașov, locaţie în care îşi va desfăşura activitatea societatea civilă.

A doua întâlnire între reprezentanţii NATO, DSU şi ONG-uri a avut loc la Băile Felix în 2 noiembrie 2018 unde s-au stabilit aspecte privind necesarul de resurse umane şi materiale ale fiecărui ONG şi multe alte aspecte. De asemenea a fost invitat un reprezentant de la fiecare ONG pentru a participa la scrierea scenariului exerciţiului, la Academia Medicală Militară din München, Germania.

În perioada 3 – 7 decembrie 2018 a avut loc a treia întrunire în vederea pregătirii exerciţiului Vigorous Warrior 2019, la München în Germania. Aici s-au reunit reprezentanţii NATO, DSU, IGSU şi SMURD împreună cu cinci ONG-uri – Rescue 4×4, RVSU, Crucea Roşie, Clubul Câinilor Utilitari şi Serviciul de Ajutor Maltez în România. În cadrul sesiunii de lucru din cele patru zile, au fost concepute majoritatea scenariilor pentru exerciţiile ce se vor desfăşura în cadrul simulării.