Evaluări medicale

Începând cu acest an, pe o perioadă de doi ani jumătate, Serviciul de Ajutor Maltez în România este partener într-un proiect socio-medical cofinanţat din fonduri europene, câştigat de Serviciul Maltez din Ungaria.
În cadrul proiectului se vor desfăşura examinări medicale (screening) gratuite în mai multe judeţe din ţară, pentru un număr de 8400 persoane. Proiectul se va încheia pe 30 decembrie 2020, iar rezultatele acestuia vor fi prezentate autorităţilor locale şi centrale pentru a le fi de ajutor în formularea strategiilor privind prevenţia bolilor.

Primul screening s-a desfăşurat în localităţile Dalnic şi Reci din judeţul Covasna, unde au fost examinate medical aproximativ 1.200 de persoane – adulţi şi copii. Timp de patru zile, maltezii au efectuat evaluări oftalmologice pentru adulţi şi copii, pulmonare, de ortopedie pediatrică şi teste de medicină de interne, după care fiecare persoană testată a avut posibilitatea de a discuta cu un medic specialist referitor la starea sa generală de sănătate pe baza rezultatelor obţinute în urma analizelor.
Pentru copii a fost organizat un loc de joacă aşa că, până le-a venit rândul la examinare aceştia nu s-au plictisit. Au avut un topogan şi tinerii voluntari maltezi i-au provocat la diverse jocuri de echipă.

Pe perioada proiectului se vor organiza întâlniri cu medici de specialitate și cursuri de prim ajutor pentru voluntarii maltezi, întâlniri cu persoane terţe, adulţi şi copii, pe diferite teme legate de sănătatea corporală şi mentală.