Păstrarea credinţei …

Anul 2018 a fost unul bogat și din punct de vedere spiritual, pentru că, înainte de toate, Serviciul de Ajutor Maltez se ghidează după mottoul „ Păstrarea credinței şi ajutorarea nevoiașilor”.

În acest an, tineretul maltez a participat, în 10 februarie, la Liturghia oficiată cu ocazia Zilei Bolnavului, la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”. Apoi, alături de preoții Eparhiei Greco-Catolice Maramureș, au vizitat bolnavii internați, oferindu-le un gând bun de sănătate și, în mod simbolic, iconițe și obiecte de cult.

Pe de altă parte, în fiecare an în postul Sfintelor Sărbători Pascale, voluntarii maltezi urmează Calea Crucii la Mănăstirea Greco-Catolică Sfânta Maria din Baia Mare. În acest an, ne-am bucurat să fim împreună în rugăciune un număr mare de voluntari, membri susținători și chiar și beneficiari ai SAMR Baia Mare, sub îndrumarea spirituală a părintelui Roman Ioan.

Anul 2018 marchează o frumoasă premieră în activitatea spirituală a Tineretului Maltez: s-a organizat prima ediție a Exercițiilor Spirituale dedicate voluntarilor TMR, la care au participat și voluntari din Baia Mare. Exercițiile spirituale au fost organizate de SAMR în Cluj, la centrul Manresa, voluntarii din Baia Mare întorcându-se cu multă bucurie și liniște sufletească de la aceste întâlniri cu tinerii maltezi din întreaga țară.

Maltezii din Baia Mare au fost prezenți, în acest an, și la Zilele Catolice din Germania, organizate în Münster, în perioada  9-13 mai. Am avut bucuria de a participa la această mare sărbatoare la invitația partenerilor noștri din Dorsten. Maltezii băimăreni au luat parte la toate evenimentele incluse în program, iar seara au participat la o liturghie solemnă, organizată de Serviciul de Ajutor Maltez din Germania. În cadrul evenimentelor au avut ocazia de a se întâlni cu primarul oraşului Münster, cu preşedintele MHD (Malteser Hielfsdienst – Serviciul de Ajutor Maltez) şi conducătorul diecezan al Diecezei Münster.

În luna noiembrie, Baia Mare a fost gazda Festivalului Corurilor — festival concurs de muzică corală religioasă. Festivalul a avut acoperire națională, astfel că ne-am bucurat nespus de participarea corurilor formate din voluntari din mai multe filiale și sucursale malteze din țară. Festivalul a avut loc la Biserica Romano-Catolică Sfântul Ioan din centrul vechi. Locul deosebit în care s-a desfășurat festivalul, mulțimea de participanți tineri și frumusețea cântecelor au întregit un eveniment de succes.