Papa Francisc în România

Luna iunie din 2019 a fost una pe cât de solicitantă, pe atât de frumoasă. Și asta pentru că la începutul lui Cireșar, țara noastră a primit în vizită pe PreaSfinția Sa Papa Francisc. Fără doar și poate, o mulțime de persoane au dorit să-l vadă și să-i primească binecuvântarea, tocmai de aceea și rolul forțelor de ordine și siguranță a fost unul foarte important.

Duminică 2 iunie 2019, Papa i-a beatificat pe cei șapte episcopi români greco-catolici uciși în România între anii 1950-1970. Cu această ocazie, Papa Francisc i-a întâlnit pe credincioșii greco-catolici și pe pelerinii din toate colțurile lumii pe Câmpia Libertății din Blaj, unde a celebrat Sfânta Liturghie. Pentru buna desfășurare a acestui eveniment încărcat de emoție, mii de voluntari din întreaga țară și-au oferit sprijinul, printre care și zece voluntari ai SAMR Baia Mare.

Maltezii noștri s-au împărțit în două echipe care au inclus și angajați ai SMURD. O echipă a întâmpinat pelerinii la Gara din Blaj și le-au acordat asistență medicală celor istoviți de drum. Cealaltă echipă mixtă a coordonat punctul medical avansat de pe Câmpia Libertății. Punctul medical din gară a fost, în fapt, un cort ridicat de SAMR Baia Mare și dotat cu toate echipamentele și materialele sanitare necesare acordării primului ajutor. Iar cazuistica a fost una bogată. Într-o singură zi, maltezii au rezolvat peste 100 cazuri medicale diverse, multe legate și de căldura atmosferică.

„Am întâlnit multe incidente în acele câteva ore petrecute la Blaj. Mulți dintre pelerini nu mâncaseră și li s-a făcut rău din cauza căldurii. În foarte scurt timp, cortul nostru s-a umplut de persoane cu probleme de sănătate, cele mai multe legate de bolile de inimă și lipotimii. Din fericire, am fost bine pregătiți să le oferim asistența medicală necesară și pe toți i-am ajutat să plece pe propriile picioare și să poată asculta în continuare cuvintele pline de înțelepciune ale Papei”, își amintește unul dintre maltezii participanți.