Iniţiative educative

Dezbateri pe teme de actualitate

În fiecare săptămână, tinerii voluntari maltezi își dau întâlnire la sediul SAMR Baia Mare pentru a dezbate subiecte de mare interes pentru ei și tinerele generații. Tinerii află astfel noutăți despre modurile corecte de abordare a problemelor legate de alcool, droguri, violență sau sănătate în general. Dincolo de latura practică, însă, întâlnirile de acest gen facilitează sudarea echipei și cunoașterea mai profundă a fiecăruia în parte. Deasemenea, coordonatorii acestor activităţi urmăresc dezvoltarea intelectuală şi a aptitudinilor voluntarilor maltezi. Voluntarii trebuie să aibă motivaţia şi ocazia de a aduce organizaţiei cea mai bună contribuţie de care sunt ei capabili şi de care este nevoie. Ei trebuie să fie organizaţi şi să se bazeze unul pe celălalt astfel încât să obţină rezultate pozitive.

Traininguri pentru voluntarii maltezi

Tinerii voluntari maltezi își iau rolul de agenți activi ai societății foarte în serios. Tocmai de aceea conștientizează că instruirea continuă e foarte importantă. În acest an, au participat la numeroase astfel de cursuri care să-i pregătească pentru diverse situații de viață și să-i călească fizic și mental. Motto-ul după care se ghidează aceste activități este „Să trăim sănătos, în armonie cu natura”.

Unul din cursurile de pregătire la care au participat membrii SAMR Baia Mare a constat în escaladarea Crestei Cocoșului și efectuarea unei drumeții la Lacul Albastru. Aceste excursii au reușit să sudeze relațiile dintre diferitele generații de voluntari, dar și să învețe în mod practic despre echiparea corectă pentru o excursie în natură. Nu în ultimul rând, voluntarii s-au familiarizat și cu câteva dintre principiile de bază ale supraviețuirii în natură.

Un alt curs – “Corpul, oglinda sufletului”, din aceeași serie, a pus accentul pe modul în care interacționăm și principiile psihologice ale fiecărui om. În acest curs, maltezii au învățat despre însemnătatea gesturilor, despre vorbirea verbală și non-verbală și modul în care își pot îmbunătăți relațiile sociale.

Alt curs a urmărit să le arate membrilor SAMR Baia Mare importanța pe care o au mașinile 4×4 în situațiile de urgență. Cursul a avut și o componentă practică, astfel că maltezii au urcat pe munte și au fost instruiți de către un reprezentat al ONG-ului Rescue 4×4. Aventura pe munte a fost una memorabilă tocmai pentru că a îmbinat utilul cu plăcutul și a amprentat amintiri frumoase în mintea și inima maltezilor băimăreni.

O mulțime de alte cursuri s-au desfășurat la sediul SAMR sau în aer liber și sau axat pe teme precum alimentația sănătoasă sau istoria bisericii.

Grija pentru cei mici

Dincolo de sprijinul pe care îl oferă celor sărmani și dincolo de cursurile de dezvoltare personală, voluntarii maltezi se îngrijesc să împartă din principiile sănătoase de viață și celor care acum se află abia la grădiniță. De exemplu, tinerii maltezi au avut mai multe întâlniri cu preșcolarii de la Grădinița din Tăuții Măgherăuș în care le-au explicat celor mici despre alimentația sănătoasă, despre mesele principale ale zilei, despre gustări și despre momentul potrivit sau nepotrivit de a mânca ciocolată și fast food. Alte asemenea întâlniri au avut loc la Grădinița din Nistru și Bozânta Mare.

La Grădinița din Bozânta Mare tinerii voluntari au venit și cu un sprijin material, constând în jucării și un timp de calitate petrecut prin joacă și educație.

Schimb de experienţă în tabăra Karting Xpo Racing Baia Mare

În luna septembrie, tinerii voluntari maltezi din Baia Mare au ţinut un curs de prim ajutor de bază micilor piloţi din tabăra Karting Xpo Racing urmat de o sesiune de jocuri interactive în cadrul cărora s-au distrat de minune. Drept recompensă pentru cursul ţinut, tinerii maltezi au avut posibilitatea de a învăţa să piloteze maşinile de karting.

Tabăra de vară la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto Baia Sprie

O altă activitate s-a desfășurat în iulie și august, în tabăra organizată de Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie. Aproximativ 15 maltezi au petrecut două zile pe săptămână împreună cu participanții la tabără și au coordonat câteva dintre cele mai amuzante și interactive activități.