Evaluări medicale

Serviciul Maltez din Baia Mare a fost printre puținele filiale din țară incluse într-un important proiect medical organizat de Serviciul de Ajutor Maltez din Ungaria în parteneriat cu maltezii români. Proiectul se întinde pe 2 ani și jumătate și are drept scop crearea de screeninguri (evaluări) medicale pentru cât mai multe persoane din România, Ungaria, în speranța diagnosticării și tratării anumitor afecțiuni încă din stadiu incipient. Screeningul a fost asigurat de mai mulţi voluntari și cadre medicale, ajutați de echipamente medicale de performanță, puse la dispoziție de maltezii maghiari.

Serviciile medicale oferite în cadrul proiectului sunt adresate tuturor persoanelor din ariile de acțiune ale voluntarilor implicați, cu precădere în orașele mai mici, unde serviciile medicale sunt greu accesibile sau chiar inexistente pe anumite specialități.

În Maramureș, peste 1.900 de persoane au fost evaluate în cele 4 zile de screening. Între aceștia s-au numărat și circa 700 de copii, proiectul având drept scop evalualrea unei plaje cât mai largi de persoane, indiferent de vârstă sau gen. Screeningurile au avut loc la Liceul Tehnic de Transporturi Auto Baia Sprie, Școala Gimnazială Nr. 2 Baia Sprie și Școala Gimnazială din Tăuții de Sus, acțiunile fiind sprijinite și de Spitalul și Primăria din orașul Baia Sprie.

Peste 30 de volutari maltezi din Maramureș au lucrat la foc continuu, câte 8 ore pe zi, umăr la umăr cu voluntari din întreaga țară și din Ungaria. Acțiunile au fost coordonate de 4 medici din România și Ungaria, care au oferit consultații, analize și recomandări de specialitate în Oftalmologie, Ortopedie pediatrică și Medicină internă.

După finalizarea acțiunii, fișele medicale au fost centralizate, iar persoanele nevoiașe care nu-și permit investigații ulterioare sunt în continuare monitorizate și ajutate de către SAMR Baia Mare. Și cazurile nu au fost puține. Cum era de așteptat, mulți dintre beneficiarii acestor servicii au descperit pentru prima oară că suferă de anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul, de exemplu.

Zsanette (18 ani), voluntar SAMR Baia Mare: „Mi-a plăcut colaborarea cu medicii și voluntarii. Medicii sunt pasionați și au observat toate detaliile legate de pacienți. Eu vreau să fac Medicină, deci mă bucur că am putut participa la acest proiect, că am descoperit lumea medicală în adevăratul sens și că am putut oferi sfaturi utile celor care au apelat la noi.”