Vigorous Warrior 2019

În aprilie 2019, voluntarii maltezi au avut parte de o misiune internațională civilă și militară, alături de forțele NATO. Zeci de membri ai Serviciului de Ajutor Maltez în România (SAMR) sucursala Baia Mare au participat la Exercițiile „Vigorous Warrior 19” — singurele exerciții medicale multinaționale dedicate ale NATO, organizate bi-anual de către Centrul NATO de Excelență pentru Medicina Militară (CO MILMED COE, Budapesta, Ungaria) și o națiune gazdă voluntară. De data aceasta, România a găzduit evenimentul, iar printre locațiile de desfășurare a evenimentului s-a numărat și Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, județul Brașov. Anume aici au fost „cantonați” maltezii băimăreni, care au jucat un rol important în organizarea, gestionarea și soluționarea unor cazuri posibil reale dintr-o tabără de sinistrați.

În frunte cu Erika László, coordonatorul SAMR Baia Mare şi în acelaşi timp coordonatorul parteneriatului dintre Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi SAMR, echipa maramureșană (compusă din 6 asistenți medicali/paramedici și 5 voluntari jucători de rol) alături de 2 asistenţi sociali din Satu Mare şi Sfântu Gheorghe şi 14 jucători de rol (voluntari maltezi din ţară) a avut drept misiune căutarea, salvarea și primirea sinistraților în taberele special amenajate, precum și monitorizarea stării lor mentale și de sănătate. Tabăra de sinistraţi a fost operată de voluntari din 7 ONG-uri partenere DSU, care au lucrat împreună sub coordonarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

La exercițiul NATO au participat, în total, 39 de națiuni, care au implicat în această simulare medici, asistenți medicali și sociali, paramedici, pompieri și voluntari proveniți de la diverse ONG-uri, între care și Serviciul de Ajutor Maltez în România. După cum explică Minsiterul Apărării, acest exervițiu reprezintă singura posibilitate de instruire a forțelor militare și civile pentru a oferi suport medical multinațional în operațiile desfășurate de NATO.

« 1 de 2 »
Familii cu copii mici intraţi în tabăra de sinistraţi
Un tată cu doi copii din tabăra de sinistraţi se plânge de gălăgia făcută de un grup de tineri agitaţi.