De 25 de ani împreună

25 de ani de parteneriat maltez româno – german

În 10 octombrie 2015, Serviciul de Ajutor Maltez din Baia Mare a îmbrăcat straie de sărbătoare. Maltezi din întreaga ţară s-au reunit în capitala Maramureşului pentru a celebra 25 de ani de la sosirea primului transport umanitar organizat de maltezii din Dorsten, Germania. Acest moment a insuflat crearea unei organizaţii de voluntariat maltez în judeţul Maramureş, avându-i ca protagonişti pe Ursula Ansorge şi Mircea Gheţie.

Momentul aniversar, care s-a desfăşurat la complexul Seneca din Baia Mare, a fost presărat cu multe amintiri frumoase, atât din partea partenerilor germani, cât şi băimăreni, iar voluntarii au primit încurajări din partea autorităţilor locale şi judeţene care ne-au onorat cu prezenţa. Cu această ocazie, auditoriul a putut urmări şi un clip video care a încercat, în câteva zeci de minute, să cuprindă toată istoria Serviciului de Ajutor Maltez din Baia Mare, cât şi întregul efort şi dăruirea oamenilor care s-au încăpăţânat să facă acte de caritate în ciuda vicisitudinii vremurilor de după Revoluţia din 1989, dar şi a greutăţilor din prezent. Iată câteva mărturii emoţionante de la celebrarea celor 25 de ani de existenţă a SAMR Baia Mare:

Erika László, conducător SAMR Baia Mare:„După aceşti 25 de ani, ne bucurăm că suntem ONG-ul cu cele mai ample proiecte şi servicii dedicate comunităţii locale. Cei 25 de ani de voluntariat maltez în Baia Mare au însemnat o grijă permanentă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi studiu pentru numeroase familii din Maramureş care au o situaţie socială şi materială precară. Totodată, a însemnat o dezvoltare permanentă a sucursalei, atât la nivel uman, cât şi la nivel de infrastructură şi proiecte. În toţi aceşti ani, am reuşit să demonstrăm că ne place să facem lucruri, nu să vorbim despre ele, aşa că azi ne mândrim cu echipe de voluntari maltezi de toate vârstele, foarte implicaţi în tot ceea ce fac.”

Barla Zsuzsa, secretar general al Serviciului Maltez în România: „Vreau să felicit întreaga echipă de la Baia Mare: sunteţi printre cei care au descoperit cheia funcţionării de durată şi cu rezultate considerabile, afirmându-vă consistent în comunitatea locală, dar fiind o voce şi la nivel naţional în asociaţia noastră. Aşadar, vă felicit pentru că în toţi aceşti ani aţi reuşit să creaţi o echipă de prieteni adevăraţi, preocupaţi în mod sincer de soarta comunităţii lor, care îşi dedică în mod constant timpul şi energia, dar care nu uită să se simtă bine! Cu toţii ştim că atunci când Baia Mare se implică în ceva, acţiunea se realizează cu mult profesionalism, dar şi cu multe zâmbete! Gândurile mele de apreciere se îndreaptă şi către tineretul maltez din Baia Mare, un grup vibrant, tonic şi proactiv, care îşi asumă şi poziţia de lider la nivel de tineret în asociaţia noastră.”

Ursula Ansorge, conducător Malteser Dorsten: „Văzând documentarele, privind ceea ce se întâmplă în România, după revoluţia care a dus la prăbuşirea sistemului Ceauşist, am considerat că trebuie să ne mobilizăm şi să ajutăm. Să ajutăm România, acum! Ne-am axat pe acţiuni de ajutor umanitar, corelate cu necesităţile momentului şi a diferitelor zone vulnerabile: case de copii, grădiniţe sau spitale. La fiecare transport, constatam că oraşul se lumina tot mai mult. Mă bucur nespus că în toţi aceşti ani am avut ocazia să întâlnesc oameni cu multă dăruire pentru semeni şi că astăzi suntem la fel de energici ca acum 25 de ani, iar misiunea noastră continuă cu aceeaşi pasiune.”

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Am venit cu foarte multă dragoste şi cu foarte multă apreciere la acest eveniment special pentru comunitatea noastră, eveniment special pentru dumneavoastră, şi am venit din câteva motive. Primul motiv este să vă spun «Mulţumesc» pentru ceea ce faceţi pentru comunitatea noastră băimăreană, pentru oraşul nostru, pentru oamenii acestor locuri. Prin munca dumneavoastră, absolut nobilă, pe care o faceţi, aveţi în primul rând un rol de a educa comunitatea noastră, de a arăta unei întregi comunităţi cum trebuie să funcţioneze, de a arăta oamenilor cum trebuie să rezoneze la nevoile celorlalţi. Mulţumim că de 25 de ani ne arătaţi care sunt valenţele cu adevărat importante la care trebuie să ne raportăm, să oferim mai departe aceste valori comunităţii”.

Evenimentul a fost mediatizat şi de presa maramureşeană: „Imaginile video cu prăbuşirea regimului ceauşist în România i-au sensibilizat şi mobilizat pe nemţii din Dorsten. În primăvara anului 1990, aceştia au realizat primul transport umanitar dinspre Germania spre Baia Mare.

Iniţiatoarea demersului, de partea germană, Ursula Ansorge, alături de Mircea Gheţie, de la Spitalul Judeţean Maramureş, au pus bazele unui sistem de ajutorare a segmentelor de populaţie vulnerabile din acea perioadă: copii, vârstnici, dar şi familii nevoiaşe. Astfel, odată şi cu crearea unui cadru legislativ, în anul 1991, Serviciul de Ajutor Maltez în Baia Mare a fost înfiinţat statutar. Tot în acel an s-a alăturat organizaţiei şi actuala coordonatoare, Erika László, prin care serviciul şi-a diversificat permanent ajutorul oferit.

Maltezii au găsit aici persoane de încredere, altruiste, prin care s-a reuşit continuarea şi dezvoltarea acestui program umanitar”, a consemnat cotidianul Glasul Maramureşului în ediţia din 12 octombrie 2015.

Acum, la peste 25 de ani de la parafarea parteneriatului maltez româno-german, ne bucurăm că am putut aduce lumină şi bucurie în casele şi sufletele maramureşenilor şi promitem să rămânem fideli motto-ului maltez: „Tuitio fidei et obsequium pauperum”  — “Păstrarea credinţei şi ajutorarea nevoiaşilor”.