Prim ajutor în şcoală

Unul dintre cele mai interesante și reușite proiecte implementate de SAMR Baia Mare este, cu siguranță, cel adresat copiilor interesați să ofere ajutor premedical colegilor lor. Inițiat în 2009, proiectul Prim Ajutor în Școală continuă să aducă noi și noi generații de elevi implicați și dornici să se implice în viața colegilor și a școlii lor prin fapte bune.

În 2019, 8 școli și licee din Baia Mare și Baia Sprie au echipe de prim ajutor formate din câte 3 elevi de clasele VI – XII. Tinerii sunt instruiți de SAMR Baia Mare și știu să intervină prompt atunci când colegii lor se accidentează sau se simt rău pe perioada cursurilor. Instruirea echipelor de intervenție are loc în fiecare an, la sediul SAMR Baia Mare, în fiecare an componența echipelor școlare modificându-se. Asta pentru că unii elevi trec în următoarea treaptă școlară.

Cazurile întâlnite de „copiii-medici” nu sunt puține. Pe parcursul unui an școlar ei intervin la diverse cazuri, de la julituri și tăieturi, la lovituri craniene, leșinuri, entorse și multe altele. Echipele de intervenție din fiecare școală au în dotare câte o trusă medicală dotată corespunzător, în care elevii voluntari găsesc tot ce este necesar pentru pansarea și monitorizarea pacienților lor până la sosirea Ambulanței.